Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Βόμβα Βαρουφάκη: Δημοψήφισμα για το ευρώ αν δεν δεχθούν το ελληνικό σχέδιο!

..
 
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Βόμβα Βαρουφάκη: Δημοψήφισμα για το ευρώ αν δεν δεχθούν το ελληνικό σχέδιο!

Βόμβα στο πολιτικό σκηνικό και την οικονομία, βάζει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος επίσημα θέτει θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
«Αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί το σχέδιο της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Για «κιτρινισμό ολκής», τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα, καταγγέλλει την ιταλική εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.
«Σε πείσμα όμως των διαστρεβλωτών, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προχωρά κανονικά και η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις αποπληρωμής έγκαιρα και εξ ολοκλήρου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση- καταγγελία του υπουργείου Οικονομικών.
Διαβάστε σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
Χωρίς συμφωνία στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να έχει προβλήματα στην Αθήνα;
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ούτως ή άλλως. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους: δεν βρίσκονται στους Έλληνες.Μετά από πέντε χρόνια κατά τα οποία η εγκατάσταση ισχυρίστηκε ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, και έχει βάλει τα πάντα στους ώμους των φτωχών, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Σταμάτησα στο δρόμο και μου ζήτησε μόνο να πει την αλήθεια και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας. ”
Αλλά εάν οι Βρυξέλλες δεν δέχεται το σχέδιο σας …
“Θα μπορούσαν να υπάρχουν προβλήματα. Αλλά, όπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις σας. Μπορούμε να πάμε πίσω στις εκλογές ή να καλέσουμε για ένα δημοψήφισμα (για το ευρώ). ”
Πώς είναι η σχέση σας με τον Mario Draghi και την ΕΚΤ;
“Τυπική”.

Η θέση αυτή, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση στην αυριανή συνεδρίαση. Ενδεχομένως οι Γερμανοί να εκλάβουν το σχέδιο αυτό του Γ. Βαρουφάκη ως εκβιασμό, κάτι που μπορεί να ξαναφέρει καταστάσεις...
Καννών, τότε που ο Γ. Παπανδρέου είχε θέσει ξανά τέτοιο θέμα προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων.
Στην συνέντευξη με τίτλο «Η Αθήνα δεν θα ζητήσει άλλα δάνεια και δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες», ο Έλληνας υπουργός μιλάει για τη σημασία που έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, για τις επενδύσεις, για τους κινδύνους που προκαλούν οι συζητήσεις περί Grexit, για τις σχέσεις του με τον Μάριο Ντράγκι, αλλά και για την ρευστότητα δηλώνοντας ότι: «Μπορώ μόνον να πω ότι έχουμε τα αναγκαία χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, για τα υπόλοιπα θα δούμε».
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο δάνειο, δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανείου έναντι ενός προγράμματος που πρέπει να σεβαστούμε» αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του και συμπληρώνει: «Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι αυτή ενός σχεδίου που να ξαναδώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποσαφηνίζει ότι από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει μια δεύτερη φάση, ένα δεύτερο επίπεδο, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη που να βασίζεται σε μια λογική φορολογική προσέγγιση».
Τα κύρια σημεία που θέτει είναι «ένα αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα, διότι εκείνο που προβλέφθηκε στο παρελθόν θα στραγγάλιζε την Ελλάδα, μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας».
Ο υπουργός οικονομικών τονίζει ότι «η αντικατάσταση του σημερινού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την ονομαστική ανάπτυξη δεν αποτελεί μονομερή πράξη» και ότι «θα είχε ως ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα την αποστολή του μηνύματος ότι η Ευρώπη είναι εταίρος της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
Σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων, ο κύριος Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «το μοντέλο του είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για όλη την Ευρώπη», από την στιγμή που «υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, η ΕΤΕ μπορεί να εκδώσει μεγάλη ποσότητα ομολόγων, να συγκεντρώσει κεφάλαια των επενδυτών και να τα χρησιμοποιήσει για χρήσιμα, καλά σχέδια».
Στην ερώτηση ποια είναι η αντίδραση του Eurogroup στις προτάσεις αυτές, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «σιωπή. Επικρατεί σιωπή, η Ευρώπη προχωρεί βυθισμένη στην νωθρότητα. Είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται καιρό για να αλλάξει πορεία. Και επιπλέον, αν η αλλαγή αυτή προέρχεται από μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει ο φόβος ότι από πίσω μπορεί να κρύβεται κάτι το ύποπτο».
Ο υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι «η Ελλάδα δεν επέστρεψε στην ύφεση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε ποτέ εξέλθει από αυτή και είναι αναληθές να υποστηρίζει, κανείς, το αντίθετο». Και διερωτάται: «ποιος θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει αν γίνεται συνεχώς λόγος για Grexit. H αναφορά στο Grexit περιέχει δηλητήριο, και όταν σταματήσει - αυτό είναι μια πολιτική επιλογή - θα ακολουθήσει ιδιαίτερα θετική αντίδραση των αγορών, θα μπορούσαν ακόμη και να δημιουργηθούν φούσκες. Για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη πρέπει να έχει ισχυρές βάσεις, και αυτές προέρχονται από μια συμφωνία με την Ευρώπη».
Σε ερώτηση της Κοριέρε Ντέλα Σέρα αν μια μη επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά:
«θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε, ούτως η άλλως. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο: εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Μετά από πέντε χρόνια στα οποία η ιθύνουσα τάξη δήλωνε ότι ήθελε να σώσει την χώρα και έριχνε όλο το βάρος στις πλάτες των φτωχών, ο κόσμος καταλαβαίνει. Με σταματάει στον δρόμο και μου ζητά μόνον να πω την αλήθεια και να ξαναδώσω αξιοπρέπεια στην χώρα».
Η ιταλική εφημερίδα επιμένει και ρωτά τον υπουργό: «αν όμως οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό σας;
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά, όπως μου είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες. Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα» (για το ευρώ, αποσαφηνίζει η Κοριέρε).
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζει «τυπική», την σχέση του με τον Μάριο Ντράγκι και προσθέτει: «Προς την Ελλάδα η ΕΚΤ ακολουθεί την αρχή της πειθαρχικής προσέγγισης. Το 2012, σε συνθήκες κρίσης παρόμοιες αλλά με μια συντηρητική κυβέρνηση, έδειξε ευελιξία, αύξησε χωρίς κανένα πρόβλημα την δυνατότητα της κυβέρνησης να εκδίδει ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης. Τώρα, όμως, μείωσε πολύ τα περιθώρια κινήσεών μας».
Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση «αν θεωρεί ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing)», ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης. Αντιθέτως, θα αγοραστεί μεγάλη ποσότητα γερμανικών ομολόγων. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικά ομόλογα. Όχι αύριο. Θεωρώ τον Ντράγκι εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο».

Στήριξη από το Μαξίμου
«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη "διευκρινίσεων" αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται στον κ. Βαρουφάκη.
«Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα "δημοψήφισμα για το ευρώ". Η λέξη "ευρώ" είναι προσθήκη του δημοσιογράφου, γι' αυτό και υπάρχει σε παρένθεση» τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου "Γκίκα Χαρδούβελη", που έλεγε "ναι" σε όλα, θα απογοητευθούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» καταλήγουν οι ίδιες πηγές..

Επίθεση από Σαμαρά - ΠΑΣΟΚ
Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι παίζει με το Grexit για να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της και να τις φορτώσει στο λαό, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera, όπου δήλωσε ότι αν οι εταίροι δεν δεχθούν το σχέδιο της κυβέρνησης θα πάμε σε εκλογές ή δημοσκόπηση.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αναγκαστεί να παραδεχθεί, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ότι η χώρα επί της διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκανε σοβαρές προόδους, μολονότι μέσα εντός της χώρας δεν το παραδέχεται.

«Ονόμασαν την τρόικα "θεσμούς", βαφτίζουν το κρέας ψάρι, το λένε ακόμη και οι δικοί τους, ο Μανώλης Γλέζος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου», σημείωσε χαρακτηρίζοντας «ανεκδιήγητο» τον υπουργό Οικονομικών, και σχολίασε:

«Πάλι καλά που δεν φώναξαν τον επιθεωρητή Κλουζό από το Ροζ Πάνθηρα» αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη νοικουρές, φοιτήτες και τουρίστες να μετατραπούν σε καλυμμένους ελεγκτές για τη φοροδιαφυγή.
Για το ίδιο θέμα το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία προφανώς την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων.

Η κυβέρνηση με σημείωμα της διευκρινίζει μόνο ότι ο υπουργός της μίλησε γενικά για δημοψήφισμα και όχι για δημοψήφισμα περί ευρώ. Κατά τα λοιπά υιοθετεί και στηρίζει όσα είπε ο υπουργός της.

Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνείδηση των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ή αποκαλύπτει την επόμενη φάση του ανύπαρκτου σχεδιασμού της καθώς μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών !

Θα κάνουν λοιπόν εκλογές για να επιμείνουν στα ψέματα των προηγούμενων εκλογών ή για να πουν την επώδυνη αλήθεια; Προτείνοντας τι;
Θα κάνουν δημοψήφισμα με ποιο ερώτημα; Και πώς θα ερμηνευθεί αυτό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από κράτη, θεσμούς και αγορές ;

Η κυβέρνηση Τσίπρα / Βαρουφάκη / Καμμένου :

- Δεν λυπάται πλέον καθόλου τις θυσίες του λαού που τις χαραμίζει με ραγδαίο ρυθμό γυρνώντας τη χώρα στο 2009 και ακόμη πιο πίσω.

- Δεν αντιλαμβάνεται την επίπτωση τέτοιων δηλώσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση.

-Καταστρέφει εν ψυχρώ τα δύο μεγάλα επιχειρήματα της χώρας που επικαλέσθηκε ο κ. Τσίπρας στη δική του συνέντευξη στο Spiegel, με χαρακτηριστική άνεση σαν να τα πέτυχε αυτός: το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης .

Το εθνικά επιβεβλημένο είναι ο κ. Τσίπρας να μαζέψει τον κ. Βαρουφάκη και να αρχίσει σοβαρή προετοιμασία για μια ουσιαστική - επιτέλους - διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Δυστυχώς οι έως τώρα αντιδράσεις της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να περιμένουμε κάτι τέτοιο.
HMERHSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: