Λαπαβίτσας: Μόνο με έξοδο από το ευρώ το τέλος της λιτότητας


..

© Provided by kathimerini.gr
Μόνο με έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα θα μπορέσει να γλιτώσει από την λιτότητα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τους επόμενους μήνες το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα.

«Το πιο σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να πετύχει ριζοσπαστικές αλλαγές μέσα στο θεσμικό πλαίσιο του κοινού νομίσματος δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που μάς εξασφάλισε την εκλογική επιτυχία είναι η υπόσχεση για απελευθέρωση του λαού από τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να υπομείνουμε μια μεγάλη ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι ανέφικτο και έχει έρθει η ώρα να αντικρίσουμε την πραγματικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Λαπαβίτσας.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα στο άρθρο με τίτλο «για να νικήσει τη λιτότητα η Ελλάδα πρέπει να ελευθερωθεί από το ευρώ», ο  ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Έτσι, σύμφωνα με τον βουλευτή, για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μια κατάρρευση ή μια ολοκληρωτική παράδοση, πρέπει να είναι πραγματικά ριζοσπαστικός.

«Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ έπειτα από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτεύχθηκε κάτω από οικονομική πίεση», αναφέρει ο οικονομολόγος και προσθέτει: «Η μόνη της αξία για την Ελλάδα είναι ότι έχει κρατήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και ικανή να πολεμήσει μια άλλη ημέρα. Αυτή η μέρα δεν είναι μακριά. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης τον Ιούνιο και έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους να κάνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστεί για να διαπραγματευθεί για τα εμπόδια αυτά και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της. Η ευρωπαϊκή αριστερά έχει μερίδιο στην ελληνική επιτυχία, αν σκοπεύει να καταπολεμήσει τις δυνάμεις της λιτότητας που σήμερα στραγγαλίζουν την ήπειρο».

Εξάλλου, ο κ. Λαπαβίτσας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου διαφορετική προσέγγιση από αυτήν του Φεβρουαρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευρωζώνη δεν μπορεί να αλλάξει και δεν πρόκειται να γίνει μια “φιλική” νομισματική ένωση που υποστηρίζει την εργατική τάξη». Υπενθυμίζει τέλος ότι το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, περιελάμβανε το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη διαγραφή του χρέους, κι αυτά «θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες από τις τεράστιες πιέσεις των τελευταίων ετών».