Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Νέα σχέση εγκαινιάζουν σήμερα Μέρκελ - Τσίπρας

..

Ραντεβού στο Βερολίνο
Νέα σχέση εγκαινιάζουν σήμερα Μέρκελ - Τσίπρας
Με κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις στο Βερολίνο ο Τσίπρας
Συνάντηση εφ' όλης της ύλης - Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά στην Καγκελάριο το μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του το επόμενο τρίμηνο - Στο τραπέζι και όλα τα θέματα διμερών σχέσεων, ιδίως μετά την πρωτοβουλία της Αθήνας, να ανοίξει ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου
Η ώρα αλήθειας για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τον ισχυρό παίκτη της Ευρώπης, τη Γερμανία, έφτασε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο για την κρίσιμη πρώτη επίσημη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά από ένα ταραγμένο δίμηνο, που ακολούθησε τις εκλογές στη χώρα μας.

Το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου εξακολουθεί να είναι τεταμένο και γεμάτο καχυποψία και επιφυλάξεις. Από τη μία στην Αθήνα, υπάρχει ο φόβος ότι οι επιθέσεις  από το σκληρό κατεστημένο του Βερολίνου, αλλά και μεγάλη μερίδα του γερμανικού τύπου υποκρύπτει μία επιχείρηση υπονόμευσης της αριστερής αντιμνημονιακής κυβέρνησης που προέκυψε στις 25 Ιανουαρίου. Από την άλλη στο Βερολίνο δηλώνουν ανοιχτά οτι δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία βλέπουν ως δούρειο ίππο για την ανατροπή των πολιτικών που έχουν ζητήσει οι εταίροι για την Ελλάδα και είχε συμφωνήσει εν πολλοίς η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Το κλίμα έχει ελαφρώς μεταστραφεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως μετά τις επαφές που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών: Η τηλεφωνική επικοινωνία της περασμένης Δευτέρας, με την οποία η κυρία Μέρκελ προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, αλλά και η συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο της επταμερούς σύσκεψης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής, έχουν βάλει κάπως το νερό στο αυλάκι, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Η σημερινή συνάντηση ειναι ουσιαστικά εφ' όλης της ύλης:  Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά στην κυρία Μέρκελ το μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του το επόμενο τρίμηνο. Από την αντίδραση της κυρίας Μέρκελ θα κριθεί εάν θα ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ και τους δανειστές τις αμέσως επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι τα χρήματα στην Αθήνα φτάνουν το πολύ μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η συνάντηση δεν θα γίνει υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μην αφορά πρωτίστως αυτό το θέμα.

Βέβαια το Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Έχει ωστόσο μεγάλη σημασία τι θα πει το Βερολίνο επί των προτάσεων Τσίπρα. Για το λόγο αυτό ο φάκελος με τις μεταρρυθμίσεις θα έχε συγκεκριμένες δράσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα και ακριβή κοστολόγηση. Ο πρωθυπουργός θ διαβεβαιώσει την κυρία Μέρκελ ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί επιστροφή στα ελλείμματα, ούτε οποιαδήποτε κρίση τύπου grexit ή άλλων μονομερών ενεργειών, όπως στάση πληρωμών. Και θα ζητήσει χώρο και χρόνο για να αναπτύξει τις πολιτικές του, χωρίς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Θα επικαλεστεί δε τον αυξημένο ρόλο, αλλά και τις ιστορικές ευθύνες που έχει η Γερμανία για την απρόσκοπτη πορεία της ενωμένη Ευρώπης.

Παράλληλα στη συζήτηση θα τεθούν όλα τα θέματα διμερών σχέσεων, ιδίως μετά την πρωτοβουλία της Αθήνας, να ανοίξει ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου. Πρόκειται για ένα θέμα που ενοχλεί ιδιαίτερα το Βερολίνο, που δεν επιθυμεί ανακίνηση μίας τέτοιας συζήτησης.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να αναχωρήσει γύρω στις 11 το πρωί από την Αθήνα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, καθώς κρίθηκε ότι δεν βολεύουν οι πτήσεις της γραμμής, τόσο για το ταξίδι προς το Βερολίνο, όσο και για την επιστροφή.

 Στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Στις 7μμ τοπική ώρα θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε  ερωτήσεις. Αμέσως  μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: