Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Οχι στο «κούρεμα» του χρέους

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η παραπάνω ιδέα αποτελεί μία «έξυπνη διαχείριση» του ελληνικού χρέους και δίνει τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιείται ο όρος «κούρεμα» που δεν γίνεται αποδεκτός από τη Γερμανία και άλλους πιστωτές της χώρας. 
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η παραπάνω ιδέα αποτελεί μία «έξυπνη διαχείριση» του ελληνικού χρέους και δίνει τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιείται ο όρος «κούρεμα» που δεν γίνεται αποδεκτός από τη Γερμανία και άλλους πιστωτές της χώρας.....

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εγκαταλείποντας τη ρητορική για «κούρεμα» του χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο προβλέπει πρώτον, την έκδοση ομολόγων, η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια και δεύτερον, την αντικατάσταση των ομολόγων που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με ομόλογα εις το διηνεκές (perpetual bonds).
Μιλώντας στους Financial Times (FT), ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η παραπάνω ιδέα αποτελεί μία «έξυπνη διαχείριση» του ελληνικού χρέους και δίνει τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιείται ο όρος «κούρεμα» που δεν γίνεται αποδεκτός από τη Γερμανία και άλλους πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε σε επενδυτικό κοινό του Λονδίνου το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα μπορούσε να είναι η νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό:

1. Η Αθήνα δεν θα ζητήσει «κούρεμα» του χρέους, αλλά διαφορετική διαχείρισή του και σε κάθε περίπτωση δεν θα «πειραχτούν» τα δάνεια που έχει διαθέσει το ΔΝΤ και οι ιδιώτες. Για τα δάνεια από τις χώρες της Ευρώπης προτείνει αντικατάστασή τους με ομόλογα, η αποπληρωμή των οποίων θα είναι συνδεδεμένη με τον ρυθμό ανάπτυξης. Για παράδειγμα εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεταξύ 0-1% τότε δεν θα γίνονται αποπληρωμές χρέους. Αν κινείται μεταξύ 1-3% θα γίνονται αποπληρωμές, αλλά όχι στο 100% και αν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη του 3% η αποπληρωμή θα γίνεται κανονικά. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, θα αντικατασταθούν με ομόλογα που δεν θα λήγουν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο τόκους και όχι το κεφάλαιο.

2. Για τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ακόμα κι αν δεν γίνουν κάποιες από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στους επενδυτές ότι όλα τα νομοσχέδια θα εγκρίνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στο Mega, δήλωσε ότι τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στο διάστημα που θα υπάρχει η «συμφωνία γέφυρα» με τους πιστωτές, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
3. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ζητώντας του προτάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Αν. Γκουρία, θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου.
Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο Channel 4 δήλωσε ότι «θα υπάρξει συμφωνία πολύ σύντομα, η οποία θα επιλύει το ελληνικό ζήτημα μια και καλή».

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η δήλωση αυτή αφορούσε στην επίτευξη κυρίως της «συμφωνίας γέφυρας» που επιζητεί η ελληνική πλευρά, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ έως ότου επιτευχθεί η οριστική συμφωνία με την Ευρώπη για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Μία συμφωνία που θα έχει τα παραπάνω συστατικά, ενώ το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας εντός του μήνα.

Διευκρινίσεις
Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: