Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Charlie Hebdo: Αντιδράσεις για το νέο τεύχος με τον προφήτη Μωάμεθ

 
Αντικρουόμενες είναι οι αντιδράσεις για την επανέκδοση του Charlie Ebdo, με πρωτοσέλιδο σκίτσο του Μωάμεθ, μόλις λίγες μέρες μετά την αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών. Στις..
ΗΠΑ, η κυβέρνηση θερωρεί ότι είναι δικαίωμα της, ωστόσο στην Αίγυπτο υποστηρίζουν ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί το θρησκευτικό μίσος. Στην Τουρκία, πάντως, η εφημερίδα Τζουμχουριέτ θα αναδημοσιεύσει το νέο τεύχος της Charlie.

Η Σαρλί Εμπντό έχει κάθε δικαίωμα να δημοσιεύσει στο πρωτοσέλιδό της τη γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ, υποστήριξε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, σε μια χώρα που τάσσεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης όμως η σάτιρα επί θρησκευτικών θεμάτων αποτελεί ένα θέμα ταμπού.

«Όποιες και αν είναι οι προσωπικές απόψεις – και γνωρίζω ότι μπορεί να ξεσπάσει μια σφοδρή αντιπαράθεση σε αυτό –, εμείς εκφράζουμε την απόλυτη υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Σαρλί Εμπντό να δημοσιεύσει σκίτσα όπως αυτό» υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε ερώτηση που της τέθηκε για την έκδοση της γαλλικής εφημερίδας.

Στην Αίγυπτο το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, ο ύπατος θεσμός του σουνιτικού Ισλάμ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δημοσίευση των νέων σκίτσων τα οποία εικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ είναι μια ενέργεια που πρόκειται να «αναζωπυρώσει το μίσος».

Η δημοσίευση αυτών των σκίτσων θα «υποδαυλίσει το μίσος (...). Δεν θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και θα παρεμποδίσει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές και δυτικές κοινωνίες» υπογράμμισε το αλ Άζχαρ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Το μεταφρασμένο στα τουρκικά τεύχος της Σαρλί Εμπντό θα κυκλοφορήσει αύριο μαζί με την αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, όπως ανακοίνωσε ο αρχισυντάκτης της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας, Ζεράρ Μπιάρντ.

"Η Σαρλί Εμπντό σύναψε συνεργασία με την Τζουμχουριέτ, μια λαϊκή εφημερίδα που θα εκδόσει και θα μεταφράσει στα τουρκικά το αυριανό τεύχος μας και θα το πουλήσει μαζί με την εφημερίδα", διευκρίνισε.

Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η διεύθυνση συζητά ακόμη τις προϋποθέσεις για την έκδοση "ολόκληρου ή ενός μέρους του νέου τεύχους της Σαρλί Εμπντό" στην τουρκική γλώσσα.

"Αν υπήρχε ένα μέσο ενημέρωσης με το οποίο θα ήθελα να συνεργαστών, θα ήταν αυτό (σ.σ. η Τζουμχουριέτ), επειδή η Τουρκία ζει δύσκολες στιγμές και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους απειλείται" πρόσθεσε ο Μπιάρντ τονίζοντας ότι για τον ίδιο θεωρεί το τουρκικό τεύχος της Σαρλί "το σημαντικότερο".

Τα τελευταία χρόνια, η δημοσίευσεη σκίτσων του Μωάμεθ από τη Σαρλί Εμπντό επικρίθηκε σφοδρά στην Τουρκία. Υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης κατήγγειλαν πολλές φορές τις "προκλήσεις" της και το 2013 ένας από αυτούς την αποκάλεσε "φυλλάδα".

Σήμερα, οι περισσότεροι από τους ιστότοπους των τουρκικών εφημερίδων περιέγραψαν το αυριανό εξώφυλλο της Σαρλί Εμπντό (σ.σ. ένα σκίτσο του Μωάμεθ που δηλώνει ότι "είναι κι αυτός Σαρλί"), όμως σε κανέναν δεν αναρτήθηκε η φωτογραφία του.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία, η Canard enchaîné, η μεγαλύτερη σατιρική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι δέχτηκε απειλές, που την προειδοποιούσαν ότι "έρχεται η σειρά της". Λόγω της απειλής αυτής ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην "Κανάρ Ανσενέ" ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

"Ήρθε η σειρά σας", ανέφεραν οι άγνωστοι που απείλησαν ότι θα σφάξουν "με τσεκούρι" τους δημοσιογράφους, γράφει στο αυριανό τεύχος της η εφημερίδα. Λόγω και των πρόσφατων γεγονότων "ενισχύθηκε η ασφάλεια" και οι δικαστικές αρχές ερευνούν το θέμα.

Το απειλητικό μήνυμα εστάλη στο "Αλυσοδεμένο Παπί" με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 8 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση στη Σαρλί Εμπντό όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 8 συνεργάτες της εφημερίδας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: