Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

«Η Ευρώπη στηρίζει κάθε κυβέρνηση που τηρεί τις συμφωνίες»

Η ΕΚΤ απειλεί τις ελληνικές τράπεζες με διακοπή της χρηματοδότησής τους, αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg. 
Η ΕΚΤ απειλεί τις ελληνικές τράπεζες με διακοπή της χρηματοδότησής τους, αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg....

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απειλεί τις ελληνικές τράπεζες με διακοπή της χρηματοδότησής τους και ταυτόχρονα ελπίζει να μην το πράξει, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμα το Bloomberg, επικαλούμενο παλαιότερη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ότι «χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει εγγύηση για ρευστότητα από εμάς». Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες πως η Ευρώπη θα συνεργαστεί με κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα και θα προσφέρει περισσότερα αν χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η χώρα θα τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

Μάλιστα, το πρακτορείο αναφέρει ότι η ΕΚΤ εφαρμόζει την τακτική που ακολούθησε στην Ιρλανδία και στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Φρανκφούρτη διαμηνύει «την πρόθεσή της να αποσύρει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ακόμη και αν η χώρα εισέλθει σε μία κρίση που τελικά θα την οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ». Σύμφωνα, δε, με τον κ. Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics για την Ευρώπη, «η πραγματική άρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στον δρόμο εξόδου από το ευρώ».

Επίσης, το Bloomberg υποστηρίζει πως η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της για την παροχή μιας «πιστωτικής γραμμής στήριξης με ενισχυμένους όρους (ECCL)» θα μπορούσε να είναι μία αρκετά δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Και την ίδια ώρα, «για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι ανέφικτη, εάν συνεχίσει να αρνείται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ήταν πιθανόν μέρος της ECCL)».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, Μπ. Κερέ, δήλωσε χθες πως «η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ούτε σε παράταση της διάρκειάς τους». Ωστόσο, η Washington Post θεωρεί αναπόφευκτο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό τουλάχιστον δείχνει η ιστορία, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών πανεπιστημιακών.

Από την πλευρά του, ο κ. Εντ. Νοβότνι, επίσης μέλος της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνιστούσε καταστροφή για τη χώρα.

Πάντως, σε χθεσινή της ανάλυση, η Bank of America (BofA) ανέφερε ότι υπάρχει χώρος για βελτιώσεις στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική θέληση να προχωρήσει σε καίριες μεταρρυθμίσεις. Κατά την επενδυτική τράπεζα, το βασικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές και η τρόικα θα έχουν ισχυρό κίνητρο να αποφύγει ακραία αποτελέσματα, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και τα ρίσκα θα είναι ισχυρά για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου.

Ωστόσο, οι αναλυτές της BofA συγκρίνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, με τον Βραζιλιάνο ηγέτη Λούλα, ο οποίος ως αριστερός ανέλαβε τα ηνία της χώρας από το 2003 έως το 2010 και εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: