Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τα τελικά διλήμματα από Μαξίμου

 
Ισχυρά διλήμματα, που αφορούν τόσο την πορεία της μετεκλογικής Ελλάδας όσο και το πρόσωπο του κυβερνήτη και, συνεπώς, και της κυβέρνησης που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, θέτει ο πρωθυπουργός..
στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες.

Το δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας», με στόχο να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό η πλειονότητα των ψηφοφόρων αλλά και το ερώτημα για την εφ’ εξής πορεία της χώρας, αν αυτή θα είναι ομαλή προς τη, σταδιακή έστω, έξοδο από την κρίση ή θα συνιστά περιδίνηση προς την καταστροφή, θα κυριαρχήσουν στον προεκλογικό λόγο του κ. Σαμαρά, με στόχο την προσέλκυση κρίσιμης μάζας αναποφάσιστων και τον περιορισμό της εκλογικής απήχησης κομμάτων στον κεντρώο χώρο, όπως το «Ποτάμι». «Είμαστε πολύ κοντά στο καλύτερο, αλλά είμαστε και πολύ κοντά στο χειρότερο. Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική απογείωση, αλλά και πολύ κοντά στο να βουλιάξουμε ξανά. Πολύ κοντά στο ευρωπαϊκό μέλλον που μας αξίζει, αλλά και πολύ κοντά στην εθνική απομόνωση και στην οικονομική καταστροφή και την έλλειψη ρευστότητας που θα μας πάει δεκαετίες πίσω», διαμηνύει ο κ. Σαμαράς, που χθες μίλησε σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν ποια από τις δύο φωτογραφίες της Ελλάδας θέλουν την επομένη των εκλογών.

Από την έκβαση του εγχειρήματος θα κριθεί, εν πολλοίς, το αποτέλεσμα της μεθεπόμενης Κυριακής. Η Ν.Δ. εμφανίζεται μεν να έχει ισχυρότερες επιρροές, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι τάσεις μπορούν να ανατρέψουν τη δημοσκοπική εικόνα, ενώ, αυτονοήτως, η εκλογική επίδοση του «Ποταμιού», το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου (αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Παπανδρέου), καθώς είναι σαφές ότι οι επιδόσεις αυτών των κομμάτων αντανακλούν ευθέως την «οροφή» της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ.

Οξύτητα με ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις προσπάθειες να επικεντρωθεί η προεκλογική εκστρατεία και σε θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα, το στοιχείο της πολεμικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρό όχι μόνο για την οικονομία (με ανακοίνωσή της χθες η Ν.Δ. υπενθύμισε τις αναφορές του κ. Τσίπρα στο... πρότυπο της Βενεζουέλας, όπου έχει μπει δελτίο στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης), αλλά και για ποικίλες πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας. Συχνά, δε, είναι οι δηλώσεις στελεχών και υποψηφίων της Κουμουνδούρου που προκαλούν, ευλόγως, τις αντιδράσεις της Ν.Δ. Οπως, για παράδειγμα, όσα είπε ο υπ. βουλευτής Στ. Λεουτσάκος (Mega), ότι ο τρομοκράτης δολοφόνος Ξηρός είναι «συνεργάτης του πρωθυπουργού», τα οποία η Ν.Δ. χαρακτήρισε αθλιότητα, καλώντας τον κ. Τσίπρα να αποπέμψει τον υποψήφιό του και υπενθυμίζοντας τη στάση κατανόησης μερίδας στελεχών της Κουμουνδούρου προς τη 17Ν.

Ωστόσο, η δίνη της αντιπαράθεσης οδηγεί και σε «παράδοξες», αν και κομματικά εξηγήσιμες, συγκρούσεις. Οπως αυτή που ξέσπασε χθες εξ αφορμής ηλεκτρονικής αφίσας του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή συνομιλία του κ. Τσίπρα με χρήστες του Twitter. Η επιλογή της Κουμουνδούρου να προσαρμόσει το στιγμιότυπο από την τελετή αγιασμού των υδάτων, όπου ο κ. Τσίπρας απελευθερώνει ένα περιστέρι (σύμβολο του Αγ. Πνεύματος) αντικαθιστώντας το με το σύμβολο του Twitter, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του υπ. βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Κ. Χολέβα, ο οποίος σημείωσε: «Η πράξη αυτή καταδεικνύει την έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού του κ. Τσίπρα προς την ορθόδοξη πίστη και παράδοση του λαού μας».

kathimerini.gr
Γιώργος Π. Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: