Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. με 7,5% σε δημοσκόπηση

 
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση.Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. με 7,5% στην πρόθεση ψήφου (η διαφορά παραμένει σταθερή σε σχέση..
με τον Οκτώβριο), σε νέα σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η έρευνα για το πώς βλέπουν οι πολίτες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τις πολιτικές εξελίξεις και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου διεξήχθη το διάστημα 21 - 24 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η κρίσιμη συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και πριν από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους τραπεζών και funds στο Λονδίνο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτιμά το 27,5% των πολιτών έναντι του 20%, που επιλέγει τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% (ίδιο ποσοστό με τον περασμένο μήνα), που περνάει μπροστά από το «Ποτάμι», το οποίο υποχωρεί στο 6% (από 7,5% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν το ΚΚΕ που παραμένει σταθερό στο 5,5%, η «Ελιά» με 3,5% (από 4%), ενώ οι ΑΝΕΛ με 3% βρίσκονται στο όριο της εισόδου στη Βουλή. Εκτός Βουλής μένουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και ΔΗΜΑΡ με 1%.

Σε ό,τι αφορά τη διαχρονική εξέλιξη δημοτικότητας του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγράφεται ελαφρά πτώση για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος παρά ταύτα περνάει οριακά πρώτος με 21% (από 23% τον Οκτώβριο) λόγω της μεγαλύτερης πτώσης που παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται στο 20%, από 24,5% πριν από ένα μήνα.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αυξήθηκαν σε 46% (από 43% που ήταν τον Οκτώβριο) αυτοί που θεωρούν πως η καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα είναι να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Παράλληλα, μειώθηκε το ποσοστό (46% από 49,5%) αυτών που πιστεύουν το αντίθετο, πως πρέπει, δηλαδή, να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές και μετά να εκλεγεί ο νέος ανώτατος άρχων.

Οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον. Οι αρνητικές εκτιμήσεις αυξάνονται από 38,5% σε 55%, ενώ οι πιο αισιόδοξοι περιορίζονται από 28,5% σε 22,5%. Η μεγάλη πλειοψηφία (64,5%) έχει πεισθεί ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στη λήψη νέων μέτρων, κάτι που μόλις το 19,5% θεωρεί πως τελικά δεν θα συμβεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: