Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη ΒΟΥΛΗ

Μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.Η συζήτηση που ξεκίνησε το απόγευμα ..
της Τετάρτης και  αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία, γίνεται με φόντο τις διαπραγματεύσεις με την  τρόικα, τη σύνοδο του ΔΝΤ, την εκλογολογία,  αλλά και την εσωκομματική κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.
Με αντιπαραθέσεις και έντονους διαλόγους μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πιο έντονο αυτόν του Δημήτρη Σταμάτη που αντέδρασε οξύτατα σε αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη για έξωθεν παρεμβάσεις και ακυρώσεις νόμων του κράτους, κύλησε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Η συζήτηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και  αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία, γίνεται με φόντο τις διαπραγματεύσεις με την  τρόικα, τη σύνοδο του ΔΝΤ, την εκλογολογία,  αλλά και την εσωκομματική κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

Το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει δόθηκε στην έναρξη της συζήτησης και αμέσως μετά την τήρηση του ενός λεπτού σιγής για τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στο δυστύχημα του Βόλου.

Η πρώτη κόντρα για την απουσία του Πρωθυπουργού

Αρχικά ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε έντονη κριτική με αφορμή την απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.

Είπε για τον Πρωθυπουργό πως «μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής» και πρόσθεσε πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές και πως η στάση του κ. Σαμαρά υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το ρόλο της Βουλής.

«Σας είπε κανείς ότι δεν θα έλθει; Θα είναι εδώ και θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους μας τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί εντός της συζητήσεως. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ» του απάντησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Βορίδης να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να συζητά με τον Άδωνι Γεωργιάδη  και έκανε λόγο για νοοτροπία, από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που ακυρώνει μία αντίληψη δημοκρατίας.

«Μάχη» Βορίδη - Δραγασάκη

«Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε επιλέγουμε να τους ακυρώσουμε» είπε και συνέχισε τη δριμεία επίθεσή του στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικής παράταξης, και αφετέρου από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση δεν ξέρουμε πού θα μας είχε οδηγήσει αυτός ο κύκλος βίας και μίσους» υποστήριξε.

Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δύο χρόνια εκτόξευσε «ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες», τονίζοντας πως ο τόπος κινδύνεψε να βρεθεί σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης».

Απαντώντας, μεταξύ άλλων, στην κριτική του Μ. Βορίδη  για ύβρεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «ο Αντ. Σαμαράς είναι ο αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ποιοι ήταν οι συνομιλητές της εγκληματικής οργάνωσης; Τολμάτε; Τολμάτε εδώ μέσα;». Και για τις αναφορές του Μ. Βορίδη στην αντίληψη για την ιδιοκτησία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης συνέστησε: «Μιλάτε για ιδιοκτησία; Μιλήστε πρώτα με τους δικούς σας οπαδούς».

Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για «τακτικισμό» και ότι «ο Σαμαράς θα μιλήσει στο τέλος της συζήτησης όταν κανείς δεν θα μπορεί να του μιλήσει. Είναι ο Πρωθυπουργός των μονολόγων».

Αποκορύφωση της αντιπαράθεσης με τους διαλόγους Σταμάτη - Δραγασάκη

Ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι σήμερα ένας επιχειρηματίας, ένας μεγάλος ή και μικρός εκδότης μπορεί να αλλάξει ένα νόμο. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα φωνάζοντας να πει ένα όνομα και να πάει στον Εισαγγελέα.

«Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ, μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης και ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης συνέχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας:  «όσοι έχουν την μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν». Επεσήμανε ακόμη πως οι αναφορές στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση «όμως όταν πήγαμε στο ψητό…».

Μετά την ομιλία του κ. Δραγασάκη ο Δημήτρης Σταμάτης ζήτησε το λόγο και του ζήτησε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα.

«Με ονοματεπώνυμα μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρξει αδημονία για ονόματα, ίσως και αυτό να το δούμε. Εδώ στη Βουλή. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», απάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης και κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «να ελέγξει όλη την σειρά των τροπολογιών που πέρασαν και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή με ευθύνη του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε».

«Απευθύνατε βαρύτατη ύβρη, συκοφαντία για μας και έχετε το βάρος της απόδειξης. Απογοήτευση. Άλλη εικόνα είχαμε για σας», σχολίασε ο Δ. Σταμάτης.

Αδ. Γεωργιάδης: Στις καλένδες η πρώτη από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Την ρήση του Βολτέρου «διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» επικαλέστηκε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αιχμή την πρόσφατη τοποθέτησή του (για τις καταθέσεις) προέβη σε πράξεις εναντίον του που δείχνουν «το βαθύ αντιδημοκρατικό του πρόσωπο».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η δήλωσή του αυτή, εξανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ότι θα τηρήσει την συμφωνία με την Ευρώπη και ως εκ τούτου αποκαλύφθηκε «η μεγάλη κοροϊδία των παροχών που υπόσχεται» αφού θα τηρήσει και τον προϋπολογισμό. «Αυτό εγώ το χαιρετίζω» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και με σκωπτικό τόνο δήλωσε ότι «χαιρετίζει και τη δημόσια δήλωση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο» κ. Αρβανίτη «για την επιτέλους αναγνώριση ότι υπάρχει και απεργία που είναι εκβιασμός».

«Δεν είναι κάθε απεργία εκβιασμός αλλά μία μπορεί να είναι εκβιασμός. Μάθαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε τουλάχιστον μία. Αυτή που έγινε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι είναι σύμπτωση ότι η πρώτη απεργία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι είναι εκβιασμός δεν το κατάλαβε επειδή είναι εναντίον του. Αδυνατώ να πιστέψω ότι ήταν αυτά τα κίνητρα. Είμαι βέβαιος ότι το κατάλαβε αντικειμενικά» είπε. Επιπλέον είπε πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να έβλεπε κανείς τι θα έκανε ο κ. Αρβανίτης και ο ΣΥΡΙΖΑ αν είχε το λοκ άουτ στα χέρια του.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ανερμάτιστη στρατηγική αφού ο κ. Δραγασάκης που μίλησε για «ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους» να λέει τώρα «δεν έχουμε αυταπάτες αυτά δεν θα γίνουν αμέσως». «'Άρα από τα πέντε πρώτα μέτρα ήδη παρέδωσαν στις καλένδες το πρώτο με αποτέλεσμα να μην γίνουν και τα επόμενα τέσσερα» είπε.

Χ. Αθανασίου: Ψήφο εμπιστοσύνης για να βγούμε από τα μνημόνια

Ανανέωση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, για να συνεχίσει τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην διακοπή της εξάρτησης από τα μνημόνια, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την συζήτηση στη Βουλή της σχετικής πρότασης.

Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για θεσμικά τερτίπια και ότι μπροστά στη δίψα της εξουσίας ωραιοποιεί και υπόσχεται τα πάντα.

Χαρακτήρισε δε, ως «μέγιστο ατόπημα» και «ανήκουστη», τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει, όπως είπε, ότι ναι, υπάρχουν πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν κερδίσει στις εκλογές, αλλιώς θα σύρεται η χώρα.

«Το σύνταγμα ορίζει αυξημένη πλειοψηφία για να συναινέσουν τα κόμματα σε ένα πρόσωπο υπεράνω πολιτικής και όχι για να γίνουν εκλογές όποτε το θέλει η αντιπολίτευση. Για την αξιωματική αντιπολίτευση λίγη σημασία έχουν οι θεσμοί μπροστά στη δίψα της για την εξουσία», τόνισε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε.

«Με την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην σημερινή κυβέρνηση, μπαίνει ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του. Δίνουμε έτσι απάντηση στην ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης.

Ανδ. Λοβέρδος: Ανάγκη για πολιτική σταθερότητα

Την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση για να διανύσει η χώρα τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από το Μνημόνιο και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ανέδειξε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε τις φήμες περί εκλογών «άθλιο τριτοκοσμικό παιχνίδι εξουσίας που καταστρέφει τη σταθερότητα και κατά συνέπεια την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας».

«Ζητούμε, λοιπόν, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα για να διανύσουμε τα τελευταία βήματα ενός δύσκολου οικονομικού προγράμματος. Πρέπει να προχωρήσουμε στα τελευταία βήματα για να μην υπάρξει ανάγκη για νέες τέτοιες συμφωνίες, ώστε να χρηματοδοτηθεί η χώρα για να μην γίνει ένα παράδειγμα όπως η Αργεντινή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Επίσης, τόνισε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να περιλάβει μια σταθερή τετραετία.

Τόνισε δε  ότι δεν επιζητείται η πολιτική σταθερότητα για τη σταθερότητα, αλλά για την έξοδο από το μνημόνιο, για την επιστροφή στην ανάπτυξη του 3% το 2015, κάτι όμως που προϋποθέτει, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί ο βίος της Βουλής όπως την ανέδειξε ο λαός.

Αναφερόμενος στην εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είπε πως παρά τα όσα λέγονταν προ της εκλογής των προέδρων της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα τηρήθηκε μεταπολιτευτικά. «Και θα τηρηθεί ακόμη μια φορά. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα διαψεύδονται όλες οι φήμες που προκαλούσαν αναστάτωση περί δήθεν εκλογών το Φθινόπωρο» συμπλήρωσε.

Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ

Όσον αφορά στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και η ΔΗΜΑΡ όπως έκαναν γνωστό από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής οι εισηγητές των δύο κομμάτων δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Εξάλλου, την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

«Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση.Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή.

Ανεξάρτητοι Βουλευτές

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της» ανέφερε στην ομιλία του ο εκπρόσωπός των ανεξάρτητων βουλευτών, Θεόδωρος Παραστατίδης.

Ίσως δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί πως εσείς κυβερνάτε και πως εσείς είστε υποχρεωμένοι να απολογηθείτε στον λαό και όχι κάποιοι άλλοι. Γιατί δεν ολοκληρώσατε τον έλεγχο των καταθέσεων που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες λίστες; Από πότε η δημοκρατική διαδοχή στο πλαίσιο του πολιτεύματος παραπέμπει σε αστάθεια;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Ηλ. Παναγιώταρος: Κρατούν οκτώ βουλευτές μας στη φυλακή, για να μην χρειαστούν 151 βουλευτές

«Χωρίς τους οκτώ φυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται 151 βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά 146. Γι' αυτό τους έχουν στη φυλακή» εκτίμησε στην ομιλία του επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο κ. Παναγιώταρος στην ομιλία του, υποστήριξε εκ νέου πως οι διώξεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικές διώξεις υπαγορευόμενες από την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο προκύπτει από δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ, κ.κ. Πιπιλή και Μιχελάκη. Άλλο τόσο, για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη διαδικασία, Μάκη Βορίδη, δήλωσε πως όταν ήταν 33 ετών, είχε επισκεφθεί τη Χρυσή Αυγή συνοδευόμενος από συνεργάτη του, «οπότε ήταν αρκετά μεγάλος για να ξέρει τι κάνει».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: