Συνεχίζει την πορεία του το Μπαρμπαρός.Πρόκληση


 
Συνεχίζει την πορεία του το Μπαρμπαρός.Πρόκληση Νταβούτογλου.Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου...
συνιστούν, δυστυχώς, μια πρόσθετη πρόκληση, ανέφερε κυβερνητική πηγή.Το μεσημέρι της Τετάρτης ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες νοτίως της Κύπρου στη βάση της συμφωνίας Τουρκίας - ψευδοκράτους, παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας.

Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος του ΟΗΕ, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.

"Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της "συμφωνίας" αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν, επίσης, ότι "δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια 'δύο κρατών' είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων".

Νταβούτογλου: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολου σε δηλώσεις του ανέφερε: "Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η "ΤΔΒΚ". Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί" δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και προειδοποιεί: "Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι".

"Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι "έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών" ανέφερε σε δήλωσή του που αναπαράγεται από το πρακτορείο Anadolu.

"Κρατήσαμε τη διαδικασία λύσης και τις συνομιλίες σε ένα επίπεδο, ώστε το κυπριακό να λυθεί από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκυπρίους, από κοινού. Εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα του νησιού" υποστηρίζει ο τούρκος πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι στις ενεργειακές πηγές που μπορεί να βρίσκονται στην οικονομική ζώνη της Κύπρου "έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι". Ζητήσαμε "οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη" επαναλαμβάνει ο Αχ. Νταβούτογλου.

Επιπλέον, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονόπλευρα αυτούς τους πόρους. "Περιμέναμε με υπομονή, η ιδέα αυτή να ωριμάσει και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Κάναμε, μάλιστα, μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και στους Ελληνοκυπρίους το νερό, που έρχεται με αγωγό από την Ανατολία. Δηλαδή, ενώ εμείς είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα το νερό που προέρχεται από την Ανατολία και μας ανήκει, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από τις πηγές φυσικού αερίου και τους ενεργειακές πηγές που ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους" καταλήγει ο τούρκος πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας: "Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια, έχει τη δύναμη να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων".
....

Πρωτοσέλιδο 23.10.2014
...