Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αξιωματούχοι ΕΕ: Αλλάζει γνώμη η Ελλάδα για πρόωρη έξοδο

 
Αξιωματούχοι ΕΕ: Αλλάζει γνώμη η Ελλάδα για πρόωρη έξοδο.Η Ελλάδα αλλάζει γνώμη, δηλώνουν στο Reuters κορυφαίοι αξιωματούχοι της..
ΕΕ αναφερόμενοι στο σχέδιο πρόωρης εγκατάλειψης της οικονομικής στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές, ενώ εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επιστροφή της αποκλειστικά στην χρηματοδότηση από τις αγορές μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ε.Ε. – και από τους επενδυτές που επιδόθηκαν σε ξεπούλημα ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Όπως αναφέρουν στο Reuters, οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στις πιέσεις της Αθήνας για τον τερματισμό του δανεισμού από το ΔΝΤ, το οποίο είναι μη δημοφιλές στην Ελλάδα και προκαλεί πολιτικά προβλήματα.
«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με άλλη πηγή από την Ε.Ε., η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ήταν ένα «reality check», ενώ σειρά άλλων αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις στο Eurogroup βοήθησαν επίσης την Ελλάδα να αλλάξει τη στάση της.
Επίσης οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών. Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει εύνοια με την ανακοίνωση της εξόδου από το μισητό μνημόνιο που έχει επιβληθεί από το εξωτερικό – ειδικά το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές βλέπουν ότι τα οικονομικά της χώρας εξακολουθούν να είναι πολύ εύθραυστα για να στηριχθεί στις αγορές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα μπορεί να αναζητά ένα «δίκτυ ασφαλείας» (stand-by facility) από τους εταίρους της και να επιθυμεί οι Ευρωπαίοι να επεκτείνουν την πίστωσή τους για αντικαταστήσουν αυτή του ΔΝΤ.
Όπως τονίζουν οι αξιωματούχοι, όροι θα ισχύσουν σε κάθε νέα χρηματοδότηση – και είναι απρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από την εικόνα, καθώς οι όροι που θέτει το ΔΝΤ βοηθούν την αξιοπιστία της Αθήνας στα μάτια των ιδιωτών επενδυτών.
Η Ελλάδα πρόκειται να διεξάγει συνομιλίες κατά τους επόμενους δύο μήνες με τους δανειστές από την ευρωζώνη για το κατά πόσο μπορεί να εξέλθει απ΄ όλα τα προγράμματα στήριξης στις αρχές του επόμενου έτους. Οι εταίροι της, σημειώνει το Reuters, είναι άκρως επιφυλακτικοί και ανησυχούν ότι τα νέα χρηματοπιστωτικά προβλήματα για την Ελλάδα θα μπορούσαν να διαταράξουν την ευρωζώνη ως σύνολο, όπως έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταιών ετών.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «πολύ φιλόδοξα» τα σχέδια της Ελλάδα να στηριχθεί στις αγορές για την χρηματοδότησή της το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι οι όροι που ισχύουν στα δάνεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ήταν ζωτικής σημασίας για να πείσουν άλλους δανειστές ότι η χώρα ήταν αξιόπιστη.

«Οι επενδυτές δεν θα πλησιάσουν χωρίς πρόγραμμα» τονίζει ο ίδιος.

Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει

«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ παρουσίαζεται στην Ελλάδα ως ο κακός, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι συγκριτικά πιο αποδεκτοί» αναφέρει στο Reuters, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν το ΔΝΤ και να διαπραγματευθούν κάτι με την ευρωζώνη».

Το να απαλλαγεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ, σημαίνει ότι οι μαζί θα εξαφανιστεί και η τρόικα που ελέγχει τακτικά την προοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις και την οποία οι Έλληνες αντιπαθούν.

«Από την οπτική της εγχώριας ελληνικής πολιτικής αυτό θα είναι πολύ καλύτερο» σημειώνει άλλος αξιωματούχος. Αλλά η πλήρης απαλλαγή από το ΔΝΤ θα βρει αντίθετους τους ευρωπαίους δανειστές. «Πρόκειται για την αξιοπιστία που έχει το ΔΝΤ με τις αγορές, η σφραγίδα της έγκρισής του είναι πολύ σημαντική – θα θέλαμε να έχουμε εκεί το ΔΝΤ», δηλώνει ένας ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: