Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ.Αλλαγή.Ο Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία

Ο Ερντογάν έχει ποντάρει πολλά στην εκλογή του Νταβούτογλου, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο νεο-οθωμανικό όραμα της «Μεγάλης Τουρκίας»  
ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.Ο Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία.Με αρκετά μέτωπα ανοιχτά και κυρίως το εσωκομματικό..
τοπίο στο ΑΚΡ να παραμένει θολό, αναλαμβάνει σήμερα και επισήμως τα ηνία του κυβερνώντος κόμματος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για την αυριανή φιέστα της ορκωμοσίας του και τη «μετακόμισή» του στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Ερντογάν έχει ποντάρει πολλά στην εκλογή του Νταβούτογλου, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο νεο-οθωμανικό όραμα της «Μεγάλης Τουρκίας»
Ο Ερντογάν έχει ποντάρει πολλά στην εκλογή του Νταβούτογλου, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο νεο-οθωμανικό όραμα της «Μεγάλης Τουρκίας»

Ο Ερντογάν έχει ποντάρει πολλά στην εκλογή του Νταβούτογλου, με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο νεο-οθωμανικό όραμα της «Μεγάλης Τουρκίας». Η παρουσία του Νταβούτογλου θα είναι επί της ουσίας «διακοσμητική», καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτρέψει στον Ερντογάν να έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε σημαντική απόφαση της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα που προκύπτει με την τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ στην ηγεσία του κόμματος, όμως, είναι ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ και να αλιεύσει ψήφους από άλλες δεξαμενές, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τη ρήτρα της τριετίας για τους αξιωματούχους του κόμματος, γεγονός που συνεπάγεται ότι τον επόμενο χρόνο θα αποχωρήσουν πολλοί της παλιάς φρουράς, όπως ο Μπουλέντ Αρίντς, οι οποίοι έχουν διαφωνήσει μεν με τον αρχηγό τους, αλλά είναι λαοφιλείς. Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο προκειμένου να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει ενισχυμένες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας.

Η μόνη του ελπίδα, λοιπόν, ίσως θα είναι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον οποίο κατάφερε να αφήσει έξω από το παιχνίδι της διαδοχής. Ο Γκιουλ είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο μέσα στο κόμμα όσο και σε άλλες ομάδες της τουρκικής κοινωνίας, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον αυταρχισμό του Ερντογάν. Φήμες θέλουν τον απερχόμενο πρόεδρο να ιδρύει δικό του κόμμα, ωστόσο ο ίδιος κρατά τα χαρτιά του κλειστά μέχρι να δει την πορεία της κυβέρνησης Νταβούτογλου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στο μεταξύ, πέρασε όλες τις προηγούμενες ημέρες σε συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ και υπουργούς, έτσι ώστε να καταρτίσει άμεσα το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ σύντομα.

Σημαντικό κομμάτι των συνομιλιών, στις οποίες πήρε μέρος και ο Ερντογάν, ήταν η επίλυση του Κουρδικού, όπως επίσης και η συνεχιζόμενη κόντρα με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

ΕΘΝΟΣ/ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: