Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Οριστικά σε έξι δόσεις, Αρχής γενομένης από τέλη Σεπτεμβρίου

Αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ.Οριστικά σε έξι δόσεις. Σε 6 δόσεις, αρχής γενομένης από τα ..
τέλη Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστου Σταϊκούρα και Δημήτρη Σταμάτη.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ενδεχόμενη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ως ισοδύναμο μέτρο για να επιτύχει άλλες ελαφρύνσεις.

Η επέκταση, κατά μία, του αριθμού των δόσεων, την οποία επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο Υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να συνοδευθεί και με διορθώσεις στις επιβαρύνσεις που προέκυψαν σε περίπου 4.000 περιπτώσεις οικισμών που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, εξέλιξη που θα οδηγήσει στον περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης των εν λόγω ιδιοκτητών κατά περίπου 160 - 170 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται, μερικώς ή ολικώς, από τον ΕΝΦΙΑ θα προσδιορίζονται αυτόματα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Όπως διευκρίνιζε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αυτό σημαίνει πως δεν θα απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Ωστόσο, όπως σημείωναν ήδη από χθες πηγές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα περιθώρια ουσιαστικών βελτιώσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων (ανοίκιαστα, ημιτελή κ.ο.κ.) είναι περιορισμένα και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι ουσιαστικό.

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί και με την τρόικα, η οποία και επιμένει στην επίτευξη των εισπρακτικών στόχων (2,6 - 2,7 δισ. Ευρώ) που έχουν τεθεί.

Η χθεσινή σύσκεψη των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου επικεντρώθηκε στα ανοικτά φορολογικά μέτωπα (ΕΝΦΙΑ, εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων, αύξηση δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές) ενώ οι δύο άνδρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που συναντά τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας βουλευτών της Ν.Δ.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο "φορολογικό μέτωπο" συνδέονται άμεσα και με την επικείμενη διερευνητική συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με την τρόικας, 2 έως 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Σήμερα, και ώρα 18.00, προγραμματίζεται νέα διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διαμορφωθεί η κυβερνητική τακτική ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με την τρόικα.

Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση, ενόψει του νέου κύκλου διαβουλεύσεων με την τριμερή, αποτελούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών (ομαδικές απολύσεις) ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του στόχου και του χρονοδιαγράμματος των απολύσεων στο Δημόσιο και να συνυπολογιστούν στον αριθμό και όσοι αποχώρησαν λόγω πλαστών δικαιολογητικών ή επειδή έληξαν τελεσίδικα οι προσωρινές διαταγές με τις οποίες παρέμεναν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

Βενιζέλος: "Όλα υπό έλεγχο"

"Όλα υπό έλεγχο" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί. Σημείωσε δε, ότι τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική θα τα δει η κυβέρνηση με αφορμή τις συζητήσεις στο Παρίσι και τον σχεδιασμό. Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φορολεαφρύνσεων, απάντησε: "ότι έχουμε πει, ότι έχω πει, όπως τα έχουμε πει κατά καιρούς".

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.


Πρωτοσέλιδο 27.8.2014
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: