Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, τα Κεράσια Ράχης – Ολύμπου

Με τη συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Στη διαδικασία του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης,.
τα Κεράσια Ράχης – Ολύμπου
Σοφία Μαυρίδου: Με τα έργα μας στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των αγροτικών προϊόντων της Πιερίας
Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα προϊόντα της Πιερικής Γης, τα κερασιά της Ράχης, ετοιμάζονται να καταγράψουν τα απαραίτητα στοιχεία τους για τη δυνατότητα να χαρακτηρισθούν, ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) με ονομασία Κεράσια Ράχης – Ολύμπου.
Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, ανατέθηκε έργο (Μελέτη) στη «NOVACERT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.» για τη δυνατότητα χαρακτηρισμού των κερασιών Ράχης –Ολύμπου, ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
Με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα σήμανσης ποιότητας, τα αγροτικά προϊόντα με σήμανση ποιότητας, ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, καλύπτουν τα γεωργικά προϊόντα που συνδέονται στενά με μια γεωγραφική περιοχή και τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης ή παρασκευής διεξάγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlD-l-M9GcFxXAZDTH1piNkBtN_fTMdgilDPlp0tC1cMbKruTK
Η κα Μαυρίδου
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας για την κατοχύρωση Πιερικών αγροτικών προϊόντων, στο σύστημα πιστοποίησης ποιότητας με Ονομασία Προέλευσης.
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε όσα περισσότερα προϊόντα της Πιερικής Γης. Η κατοχύρωση των προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των προϊόντων μας, αναδεικνύει την ποιότητά τους, στηρίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των παραγωγών» επεσήμανε η κ. Μαυρίδου.
Αναφερόμενη ειδικά στη δυνατότητα χαρακτηρισμού των κερασιών της Ράχης- Ολύμπου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενημέρωσε ότι τα κεράσια διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις καθώς η καλλιέργεια της κερασιάς έχει μακρά παράδοση στην περιοχή. «Μια τέτοια ένδειξη, προστατεύει και ενισχύει το εισόδημα των παραγωγών μας, ενώ αποτελεί και εχέγγυο προώθησης του προϊόντος σε ευρύτερες αγορές. Πολιτική μας είναι να στηρίζουμε ιδιαίτερα τους φορείς στην προώθηση και ανάδειξη των Πιερικών προϊόντων στην Ελληνική και διεθνή αγορά» είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που πρόσθεσε ότι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε μπορούμε να στηρίξουμε τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, για την καλύτερη αξιοποίηση, προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών μας προϊόντων.
Ο πρόεδρος της Ο.Π. "Α.Σ. ΡΑΧΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ", κ. Δημήτρης Ντούρος, ευχαρίστησε προσωπικά την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, για την ουσιαστική συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με τη χρηματοδότηση του έργου (Μελέτης) για την πληρέστερη προετοιμασία του φακέλου για την αναγνώριση των κερασιών Ράχης ως Π.Γ.Ε.
«Η Ο.Π. "Α.Σ.ΡΑΧΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"», δήλωσε ο κ. Ντούρος, μετά την ολοκλήρωση του φακέλου θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με την υποβολή αίτησης για την αναγνώριση των «κερασιών Ράχης - Ολύμπου» ως προϊόν Π.Γ.Ε.
Να σημειωθεί ότι κύρια δραστηριότητα της Ο.Π. "Α.Σ. ΡΑΧΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ" είναι η εμπορία των κερασιών που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Κατερίνης και Δίου - Ολύμπου. Η εμπορία κερασιών κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών της Ομάδας Παραγωγών. Τα κεράσια διακινούνται κυρίως στην εξωτερική αγορά με δική του συσκευασία.
Το αντικείμενο του έργου (Μελέτης) αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων για την πιστοποίηση της ιδιαιτερότητας του κερασιού της περιοχής Ράχης - Ολύμπου, σε σχέση με τα υπόλοιπα ομοειδή, τον προσδιορισμό των στοιχείων που συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα αυτή (ποιότητα, φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά) και μπορούν να αποδοθούν στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επενδυτικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Πιερίας το οποίο χρηματοδοτείται από Ίδιους Πόρους με κωδικό έργου 2411ΠΙΕ002ΙΔΠ14.
Ο κ. Ρουκάς
Για τη συμβολή της Π.Ε. Πιερίας στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, μίλησε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς. «Η Π.Ε. Πιερίας λαμβάνει υπόψη τη σπουδαιότητα της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων των Ομάδων Παραγωγών (Ο.Π.) ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική η τεχνική βοήθεια που απαιτείται για τους σκοπούς της ονομασίας ενός Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Η δυναμική της προέλευσης ενός προϊόντος, «η φήμη», δημιουργεί αξία μέσω της Γεωγραφικής Ενδείξεις, που αποκτά με βάση τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Ρουκάς.
http://www.pierikoiantilaloi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: