Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Economist: Ορόσημο στην Ελλάδα η εκλογή Πρ Δημοκρατίας

http://www.pentapostagma.gr/wp-content/uploads/2013/12/newego_LARGE_t_1101_45411549.jpg Σε ενδεχόμενη αδυναμία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να..
εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Economist με τίτλο «Νέα ομάδα στο τιμόνι» (A new team at the helm).Το περιοδικό κάνει αναφορά στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, στις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αλλά και στις ανησυχίες της τρόικας για μεταρρυθμιστική κόπωση.
Αναφορικά με τον ανασχηματισμό το περιοδικό σημειώνει πως ο κ. Σαμαράς επέλεξε έναν τεχνοκράτη, τον Γκίκα Χαρδούβελη, να διαδεχτεί τον Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και ότι κόντρα στα κατεστημένα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων ο  κ. Χαρδούβελης, έχει μια μακρά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Σύμφωνα με το άρθρο ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται πως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν στα υπουργεία που δεν ελέγχονται στενά από την τρόικα. Επικαλείται δε τις πρόσφατες  προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν, για κόπωση από τη λιτότητα και αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Ο Economist υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει μπροστά της το πλέον κρίσιμο κομμάτι διαπραγμάτευσης καθώς το Νοέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της, την ίδια στιγμή που η ΕΕ θεωρεί πως η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρίτο πακέτο στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2015.
Το περιοδικό αμφισβητεί ανοικτά το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να μην εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο και ειδικά τις ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές.
Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια: