Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η Eνωση Εισαγγελέων, η κυβέρνηση και οι καταχραστές…

Η Eνωση Εισαγγελέων, η κυβέρνηση και οι καταχραστές…

Με μια ευθεία παρέμβασή τους οι Εισαγγελείς της χώρας αμφισβητούν το ποιον εξυπηρετεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Το ..
δημόσιο συμφέρον ή εκείνο τρίτων; Πρόκειται για μια κατηγορία πολύ βαριά για να παραβλεφθεί… 


Η δημόσια παρέμβαση που έκανε χθες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κατά της κυβέρνησης και του τρόπου που αυτή νομοθετεί, συνιστά μια ευθεία σύγκρουση μεταξύ των εξουσιών επί των οποίων εδράζεται το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και θα ήταν αδιανόητο να παραβλεφθεί.
Αφορά τα θεμέλια της Δημοκρατίας και δεν έχει προηγούμενο στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία αφορά όχι μόνον την ποιότητα του νομοθετικού έργου ή τον τρόπο με τον οποίο αυτό διεκπεραιώνεται, αλλά κυριότερα, εμπεριέχει σαφείς αμφιβολίες, εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, κατά πόσον το νομοθετικό έργο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι εκείνο τρίτων...
Δίχως να παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα αναφορικά με τις αιτιάσεις που εγείρει, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει, ότι «με ανησυχία παρατηρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόμενα που δίδουν την εντύπωση ακατανόητης -ως προς το ρυθμό και το ρυθμιστέο πεδίο - νομοθέτησης, καθώς και ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας που διασπούν την αντίληψή της, ως λειτουργίας θεσμικά αναπόσπαστης με τη Δικαιοσύνη».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που – ενίοτε - υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».
Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, «νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της στόχευσης, αλλά και άλλες που δημοσιοποιούνται ως επικείμενες, αφήνουν τους εισαγγελείς ανήσυχους για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου».
Πρόκειται, δίχως απολύτως καμία αμφιβολία, για μια παρέμβαση εκ μέρους των Εισαγγελέων η οποία αφορά την ύπαρξη ή μη κράτους δικαίου στην πατρίδα μας.
Πλέον θεμελιώδης αμφισβήτηση από αυτήν, πολύ απλά, δεν μπορεί να υπάρξει.
Ο θεσμικός φορέας των εισαγγελικών λειτουργών αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία νομοθετεί και θέτει έτσι εν αμφιβόλω την ποιότητα ολοκλήρου του οικοδομήματος.
Ταυτόχρονα, οι Εισαγγελείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σε ότι αφορά στην ύπαρξη ισονομίας, αμφισβητώντας την προθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της.
Η Ένωση «υπενθυμίζει την απορρέουσα από το Σύνταγμα υποχρέωση όλων για σεβασμό των αποφάσεων των Δικαστηρίων» και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός αυτός, όταν επιδεικνύεται από πολιτειακούς φορείς, λαμβάνει παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες...
Δεδομένης της βαρύτητας των αιτιάσεων των εισαγγελικών λειτουργών η απόδοση της παρέμβασης τους σε αίτια που σχετίζονται με μισθολογικές ή άλλες διεκδικήσεις οφείλει να μην αποτελέσει τμήμα της προσπάθειας κατανόησής της.
Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν απτά παραδείγματα τα οποία επικαλούνται κύκλοι οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, σχετικά με υποθέσεις οι οποίες είτε ήδη εκκρεμούν, είτε κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, και η πρόσφατη αντίστοιχη παρέμβαση που έκαναν οι διοικητικοί δικαστές, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη «σταθερή άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις», όπως για παράδειγμα στην υπόθεση των καθαριστριών που έχουν απολυθεί, την ίδια ώρα που οι νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους αντιδρούν στην διαφαινόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, για τους οποίους σήμερα ο νόμος προβλέπει έως και ισόβια κάθειρξη.
Αφορά η παρέμβαση αυτή ενδεχομένως την υπόθεση υποβρυχίων, τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος, ποινικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό διερεύνηση επί φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή άλλες; Δεν είναι σαφές.
Αυτό που είναι ωστόσο σαφές, είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έκαναν τη συγκεκριμένη παρέμβαση είναι σε θέση να γνωρίζουν. Τόσο τις υποθέσεις, όσο και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η παράκαμψή τους.
Ο δε δημόσιος χαρακτήρας της καταγγελίας τους ανοίγει μια οδό η οποία πρέπει να ακολουθηθεί έως το τέλος της. Ιδίως υπό το φως της απαξίωσης προ της οποίας βρίσκεται στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τουλάχιστον ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας
Διαφορετικά, δεν θα έχουμε το δικαίωμα να ομιλούμε περί Δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο...
Πολύ περισσότερο, δε, όταν στο όνομα αυτής της Δημοκρατίας και της διατήρησης του συντεταγμένου της Πολιτείας μας, οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν κάνει πρωτοφανείς θυσίες στην διάρκεια τόσο του πρόσφατου, όσο και του απώτερου παρελθόντος ...
http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: