Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

7 δισ. αποζημίωση διεκδικεί η Ελλάδα για τα υποβρύχια

7 δισ. αποζημίωση διεκδικεί η  Ελλάδα για τα υποβρύχιαΤο μέγα σκάνδαλο των υποβρυχίων που έστειλε στη φυλακή τον Ακη Τσοχατζόπουλο και άλλους "μιζαδόρους" των αμυντικών ...
προμηθειών, επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί αποζημιώσεις 7 δισ. ευρώ από τις εταιρίες που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC International Court of Arbitration), όπου προσέφυγε ήδη η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Telegraph. Η προσφυγή στρέφεται κατά της γρμανικής ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar,η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση των πρώην Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Η Telegraph δημοσιεύει φωτογραφία των υποβρυχίων που παραμένουν ακόμα στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, 15 χρόνια μετά την «περίπλοκη συμφωνία» για την παραγγελία τους, η οποία - όπως αναφέρει - «έγινε σύμβολο για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας».
Σημειώνεται ότι τα παραγγελθέντα υποβρύχια δεν παρελήφθησαν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επειδή παρουσίαζαν ναυπηγικές ατέλειες και δεν ήταν εξοπλισμένα επαρκώς - ένα μάλιστα... έγερνε.
«Το 200 σελίδων έγγραφο που εστάλη στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας αναφέρει ότι διακυβεύτηκε η διεθνής θέση της Ελλάδας από την αποτυχία προμήθειας των υποβρυχίων και υπονομεύτηκε η θέση της στο ΝΑΤΟ», προσθέτει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Ελληνες αξιωματοίχοι δήλωσαν στην Telegraph ότι «το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που θα δικαιολογούσε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση από τους Αραβες και τους Γερμανούς: Τα υποβρύχια είναι συνδεδεμένα με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι η χώρα αναμένει την οριοθέτηση της ΑΟΖ»,  που θα την φέρει σε αντιπαράθεση με την Τουρκια.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες πριν από την κρίση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και η υπόθεση των υποβρυχίων έχει φτάσει να συμβολίζει τη σπατάλη.
Οπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, δαπανώντας 4% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς. Ηδη διαθέτει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό αρμάων μάχης από τη Βρετανία.
http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: