Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της «μικρής» δόσης

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης των έξι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων ..έως ότου έλθει η τρόικα στην Αθήνα (αναμένεται στις 8 Ιουλίου - φωτ. αρχείου).
Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα, που κανονικά έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί εντός του Μαΐου, προκειμένου να εκταμιευθεί τον Ιούνιο η «μικρή» δόση του 1 δισ. ευρώ, τίθενται από σήμερα ως προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει ενημερωθεί πλήρως για τους 178 φακέλους που τού παρέδωσε ο προκάτοχός του, Γιάννης Στουρνάρας και τις εκκρεμότητες που πρέπει να «τρέξει» άμεσα η χώρα, θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης των έξι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως ότου έλθει η τρόικα στην Αθήνα (αναμένεται στις 8 Ιουλίου), δεδομένου ότι κάποιες από τις δράσεις αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.
Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα αφορούν:
    Την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει ήδη ολοκληρωθεί)
    Τη θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων (έχει υλοποιηθεί) και στον χωροταξικό σχεδιασμό
    Την επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων (το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τον σχετικό κατάλογο). Πρέπει να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα
    Την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης)
    Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών
    Την υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Στην ουσία, πρόκειται για το δυσκολότερο από τα έξι προαπαιτούμενα και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των άλλων έξι προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της δεύτερης «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δράσεις έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε η δόση να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο. Σημαντικότερα των συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και οι δράσεις που «αγγίζουν» το ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως τα επικουρικά ταμεία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν ότι η χώρα οφείλει να είναι κατά 100% σωστή ως προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προκειμένου να μπορεί να θέσει τα δικά της ζητήματα και προτεραιότητες στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: