Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν Πρόοδος αλλά..

Οι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βελτιώνονται και, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές.. προβλέψεις, η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6%, και θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015 υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε χθες.
Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εύρος των μέτρων που έχουν προωθηθεί από τον Ιούλιο του 2013, αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλούς τομείς και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει μεγάλες επιδόσεις στην εφαρμογή αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση αυτή, που υιοθέτησε η Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, δεν περιλαμβάνονται εξειδικευμένες συστάσεις για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και η ανάπτυξη της ναυτιλίας θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η Κομισιόν προβλέπει μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013. Συνολικά, ο θετικός αντίκτυπος των εξαγωγών θα είναι ανάλογος με τα στοιχεία του 2013, επισημαίνει ενώ η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015, με μια πιο ισορροπημένη συνεισφορά στην ανάπτυξη από τις εξαγωγές και την εσωτερική ζήτηση.
Παράλληλα, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην τόνωση της ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή σημειώνει ότι έφτασε σε ανώτατο επίπεδο το 2013 στο 27,3% και αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014.
Ακόμη, οι τιμές του καταναλωτή που σημείωσαν μείωση το 2013 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2014, εξέλιξη που αντανακλά το μειωμένο μοναδιαίο κόστος εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, καθώς θα παγιώνεται η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ήπιους ρυθμούς το 2015. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Τουρκία και την Ουκρανία. Ακόμη, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Παράλληλα, θετικό στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές μπορεί να κινηθούν με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί μπορεί να κρύβουν «θετικές εκπλήξεις».
Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή τονίζει ότι, έστω και με καθυστέρηση, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής με τη δημοσιονομική κατάσταση να έχει βελτιωθεί περαιτέρω και τον τραπεζικό τομέα να έχει σταθεροποιηθεί.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, κυρίως στις αγορές προϊόντων, αλλά και στους περισσότερους τομείς της δημόσιας διοίκησης θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες θέσεων απασχόλησης.


Πρωτοσέλιδο 3.6.2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: