Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Αναστασίου: "Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία"

 
Κοντά στην γυναίκα του Βάσω και τα δύο παιδιά τους στην Ολλανδία περνάει τις διακοπές του αυτές τις ημέρες,  ο προπονητής του.
κυπελλούχου Ελλάδος,  Παναθηναικού, Γιάννης Αναστασίου, καταστρώνοντας παράλληλα και τα σχέδια για τη νέα σαιζόν που προβλέπεται ιδιαίτερη δύσκολη…
Ο Γιάννης που παρακολουθεί και ξέρει όσο λίγοι το διεθνές ποδόσφαιρο, μίλησε από το ‘Άμστερνταμ στο “Real-Mundial» για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου που ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Βραζιλία και φυσικά θα είναι παρούσα και η εθνική Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην ιστορία της.
- Τι πιστεύεις ότι μπορεί να μας επιφυλάξει αυτό το παγκόσμιο κύπελλο, ή δεν θα έχει εκπλήξεις?
« Νομίζω ότι αυτό το παγκόσμιο κύπελλο θα έχει πολλές εκπλήξεις. Πρώτα-πρώτα πιστεύω πολύ στην Γερμανία που δείχνει ότι ξέρει που πατά πλέον και έχει υψηλές φιλοδοξίες όπως και η Αργεντινή με το Λιονέλ Μέσι. Αντιθέτως δεν με πείθει η οικοδέσποινα Βραζιλία και δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάρει το τρόπαιο, όπως είχε πετύχει το 2002. Είτε οι ποδοσφαιριστές που διαθέτει τώρα, είτε ο τρόπος που αγωνίζεται, είτε το παιχνίδι της δεν τη βλέπω να μπορεί να κατακτά  αυτό το κύπελλο. Έπειτα οι παίκτες της δεν ξέρω πως θα μπορέσουν να διαχειρισθούν  και την τρομερή πίεση που θα τους ασκούν οι οπαδοί της, που θέλουν πάση θυσία διάκριση και μάλιστα τη μεγαλύτερη».

Την Αγγλία ή την Ιταλία που είναι και στον ίδιο όμιλο, δεν τις πιστεύεις?
« Όχι. Δεν βλέπω ότι έχουν κάτι να προσφέρουν έτσι ώστε να μπορέσουν να φτάσουν ψηλά. Αντιθέτως πρέπει να πω ότι είναι ικανές για σημαντικά πράγματα η Χιλή και η Κολομβία..»
                          
Το Βέλγιο είναι ικανό για μεγάλα πράγματα..
Από τις άλλες ομάδες ποια πιστεύεις ότι μπορεί να είναι η αποκάλυψη της διοργάνωσης?
« Το Βέλγιο δείχνει αρκετά ώριμο. Διαθέτει πολύ καλούς παίκτες, με ταλέντο, και με διάθεση . Αν παραμείνουν και συγκεντρωμένοι στον στόχο τους τότε όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν ακόμη και στην τελική επικράτηση! Είναι η ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη. Απλά το θέμα των Βέλγων παικτών ήταν πάντα η εσωστρέφεια. Υπήρχε η διαμάχη Φλαμανδών και Βαλόνων που τους δημιουργούσε αρκετά προβλήματα. Αν τώρα μπορέσουν και το διαχειρισθούν ειδικά στις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν, τότε σίγουρα θα πάνε πολύ ψηλά..»
-Η εθνική Ελλάδος τι μπορεί να πετύχει σ αυτή τη διοργάνωση?
 « Πολλά πράγματα δεν θα πρέπει να περιμένουμε. Μία καλή και αξιοπρεπή εμφάνιση σε όλα της τα παιχνίδια, κι από κει και πέρα ότι μπορέσει και…κλέψει. Αν το πετύχει σίγουρα θα είναι πολύ καλό.»
Τι είναι αυτό που λείπει από την «γαλάζια ομάδα»;
« Η Ελλάδα είναι προβλέψιμη ομάδα. Δύσκολα δημιουργεί φάσεις  γι αυτό και δεν φτάνει εύκολα στο γκολ. Αν τώρα προηγηθεί τότε προσπαθεί να το κρατήσει. Δεν μπορεί όμως να κυριαρχήσει στο παιχνίδι. Πλην των Τοροσίδη, Χολέμπα και Σαμαρά δεν υπάρχει ταχύτητα στην ομάδα. Και ξέρουμε όλοι μας πόσο σημαντικό πράγμα είναι η ταχύτητα στο σημερινό ποδόσφαιρο.»
Αλλαγή φιλοσοφίας
Πως μπορεί να αλλάξει αυτό και να βελτιωθεί η εθνική Ελλάδος;
« Πρέπει να αλλάξει γενικά η φιλοσοφία. Κι αυτό φυσικά θα πρέπει  να ξεκινήσει από τις μικρές εθνικές ομάδες. Να δοθεί περισσότερη έμφαση στο τομέα της τεχνικής και του κρατήματος της μπάλας. Πρέπει να υπάρχουν γρήγορες αντιδράσεις καθώς και η ικανότητα να αλλάζει γρήγορα πόδια η μπάλα και με σωστό τρόπο. Αυτό λίγοι σήμερα μπορούν να το κάνουν κι ο Σαμαράς είναι ένας από αυτούς. Χρειάζεται λοιπόν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις μικρές εθνικές ομάδες και στην περιφέρεια. Να υπάρξει σοβαρός προγραμματισμός. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που δείχνουν πως με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορεί να βελτιωθεί η τεχνική. Η ομοσπονδία θα πρέπει να κάνει πολλά. Διαρκή σεμινάρια και ενημερώσεις στην περιφέρεια για σωστή προπόνηση. Πρέπει να υπάρξει παιδεία ώστε να μάθουν τα παιδιά να κινούνται γρήγορα σε άμυνα και επίθεση…»
Ο Παναθηναικός ξεκινά την προετοιμασία ενόψει της νέας περιόδου στις 28 Ιουνίου καθώς υπάρχει μπροστά του δύσκολο έργο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ…
Ο Σουηδός, Μάρκους Μπέργκ από τους μεγάλους του πρωταγωνιστές την περασμένη σεζόν που αναγεννήθηκε κοντά στον Γιάννη,  έχει κερδίσει τι συμπάθεια όλων των φιλάθλων και όχι μόνο των «πρασίνων»και σίγουρα με ορισμένες καλές προσθήκες θα αποδώσει ακόμη καλύτερα όπως και όλη η ομάδα…

http://www.pamesports.gr/ Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος- Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: