Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Η επιβράδυνση στην ΕΕ πιέζουν την ΕΚΤ για νέα μέτρα



Η επιβράδυνση της ιδιωτικής οικονομίας της Ευρωζώνης τον Μάιο, η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στο 0,5% τον ίδιο μήνα ..
και η απογοητευτική ανάπτυξη της οικονομίας Ευρωζώνης κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο του 2014 ενισχύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι στη σημερινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ θα χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική. Επειτα από επτά μήνες κατά τους οποίους οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης παρακολουθούσαν άπραγοι τον πληθωρισμό να υποχωρεί όλο και πιο πολύ και ν’ απομακρύνεται από τον στόχο του 2%, σήμερα οι πάντες αναμένουν δράση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αναμένεται ν’ ανακοινώσει σήμερα πακέτο μέτρων, με σκοπό να ενισχύσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, αλλά και τον δανεισμό προς επιχειρήσεις, ιδίως στην περιφέρεια. Το πρώτο στοιχείο του πακέτου αναμένεται να είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το 0,25% σήμερα στο 0,10%-0,15%. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να ορίσει, για πρώτη φορά από μεγάλη κεντρική τράπεζα, αρνητικό επιτόκιο της τάξης του 0,10%-0,15% για τις τράπεζες που επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Κεντρική Τράπεζα. Και τα δύο μέτρα έχουν στόχο να ενισχύσουν τον δανεισμό από τράπεζες του «πυρήνα» προς επιχειρήσεις της «περιφέρειας» και παράλληλα να εξασθενήσουν το ευρώ έναντι του δολαρίου. Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση προγράμματος μακροπρόθεσμης (3-5 χρόνια) χρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO), με τον όρο ότι θα περάσουν τα νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 

Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο για «παρατεταμένη περίοδο» και ενδεχομένως να επαναλάβει την απειλή για υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε μεγάλη κλίμακα, στην περίπτωση που δεν ενισχυθεί ο πληθωρισμός. «Ο κ. Ντράγκι θ’ αναλάβει δράση, ωστόσο δεν αναμένουμε κάποια χτυπητή έκπληξη ούτε και αναθεώρηση των βασικών τάσεων της οικονομίας, δηλαδή σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης, σταθεροποίηση και στη συνέχεια ανάκαμψη του πληθωρισμού και ενίσχυση της απασχόλησης» σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank κ. Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Το αποτέλεσμα θα είναι τα μέτρα να έχουν μικρή και σύντομη επίδραση στις αγορές μετά την αρχική αντίδραση», συμπληρώνει. Ενα ακόμη σημάδι που δείχνει πόσο ευάλωτη παραμένει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι η υποχώρηση του σύνθετου δείκτη PMI στο 53,5 τον Μάιο σύμφωνα με την εταιρεία Markit, η οποία προβλέπει ανάπτυξη 0,4%-0,5% για το δεύτερο τρίμηνο.
Τα hedge funds ποντάρουν στην πτώση του ευρώ
Πολλά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), προσβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα πάρει επιθετικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι τους επόμενους μήνες θα εξασθενήσει το ευρώ. Οπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, εξειδικευμένα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που επενδύουν σε μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων ανάλογα με τις προβλέψεις και τις αναλύσεις των οικονομικών και αγοραίων τάσεων, αύξησαν τα στοιχήματα ότι το ευρώ θα υποχωρήσει, από το 14% των καθαρών κεφαλαίων τους στο 18% κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Από τις 8 Μαΐου όταν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είχε διαμορφωθεί στο 1,3960 οι επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Ντράγκι και άλλων κεντρικών τραπεζιτών ότι η ενίσχυση του ευρώ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα των τιμών και συνεπώς ν’ αναγκάσει την ΕΚΤ ν’ αναλάβει δράση, είχαν ως αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και χθες η ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,3605.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: