Παγώνουν οι φοροελαφρύνσεις - Έως τον Νοέμβριο οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέουςΤο εκλογικό αποτέλεσμα δεν οδήγησε σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, αν και το μήνυμα του εκλογικού σώματος ήταν ηχηρό, τα περιθώρια χαλάρωσης ειδικά με μονομερείς...
κινήσεις είναι ελάχιστα τουλάχιστον ως τον Νοέμβριο, όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. «Ο πολιτικός χρόνος για την Ελλάδα ξεκινάει τον Νοέμβριο», σημειώνει κοινοτικός αξιωματούχος, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει -υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος- να κάνει εκπτώσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την οριστική λύση που θα προσπαθήσει να δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα με την ελάφρυνση του χρέους και τη στήριξη -και οικονομική- για την υλοποίηση απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στο συρτάρι, εκτός κι αν το οικονομικό επιτελείο βρει τον τρόπο να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Ακόμα και η όποια χαλάρωση από τους στόχους τους προγράμματος όχι μόνο θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα, αλλά να έχει και την έγκριση της τρόικας.

Το οικονομικό επιτελείο, ακόμα και στην περίπτωση που η σύνθεσή του αλλάξει, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να εκταμιευθούν δόσεις 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα της Βουλής, σειρά νομοσχεδίων και τροπολογιών θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα προκειμένου να εκταμιευθεί σε πρώτη φάση η υποδόση του ενός δισ. ευρώ τον Ιούνιο και το υπόλοιπο ποσό τον Ιούλιο.

Στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο καθορισμός της δεύτερης «δέσμης» φόρων υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν, η συγχώνευση επικουρικών ταμείων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της.

Εάν η αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρωθεί και προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους, τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις και για δημοσιονομική χαλάρωση. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος, η κυβέρνηση θα ζητήσει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.

Εάν η κυβέρνηση πείσει τους δανειστές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τους δημοσιονομικούς στόχους, έστω και από το 2016 στο 3% του ΑΕΠ αντί του 4,5% θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα μείωσης της φορολογίας.

O πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα στο 15%, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα στόχος είναι να μειωθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 33% από 42% που είναι σήμερα. Συμφώνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της επιτροπής για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Πρωτοσέλιδο 28.5.2014