Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Δεν αποδέχομαι τον όρο αντάρτης» Παρουσίαση των κεντρικών αξόνων της αυτοδιοικητικής πρότασης «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη, Ανθρώπινη Μακεδονία» από τον Απόστολο Τζιτζικώστα


Συνέντευξη τύπου με θέμα την παρουσίαση των κεντρικών αξόνων της αυτοδιοικητικής πρότασης «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη, Ανθρώπινη Μακεδονία», ενόψει των εκλογών του Μαΐου, παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του...
συνδυασμού, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην έναρξη της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκε video με το λογότυπο του Συνδυασμού, το οποίο επιμελήθηκε ομάδα εθελοντών που ενισχύουν την προσπάθεια της «Αλληλεγγύης».
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνοντας ειδική αναφορά στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο, στην επιτάχυνση των 523 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,59 δις ευρώ που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ στους εφτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και στην εκταμίευση 174 εκ ευρώ το 2013 γεγονός που έφερε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη θέση μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας.
Επίσης παρουσίασε τις δράσεις για την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως επίσης και το πλέγμα των παρεμβάσεων για την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες της αυτοδιοικητικής πρότασης «Αλληλεγγύη Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία» και της στρατηγικής για την Κεντρική Μακεδονία του 2020, οι οποίοι είναι:
* Η Αλληλεγγύη στους αδύναμους και η Προστασία για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του αποκλεισμού.
* Η Σταθεροποίηση και Αναγέννηση της τοπικής Οικονομίας.
* Η Έξυπνη και αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου.
* Η Προσέλκυση ξένων και εγχώριων κεφαλαίων για επενδύσεις.
* Η Βιωσιμότητα και προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
* Η Θεσμική αναδιοργάνωση και επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του διοικητικού μοντέλου της περιφέρειας.
* Η Ποιοτική Αναβάθμιση και Ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτηριστικά «Θέλουμε η Κεντρική Μακεδονία να πρωταγωνιστεί το 2020, ως πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, με Ανταγωνιστική και Καινοτόμο Οικονομία, με Ισχυρή Κοινωνική Συνοχή, με βιώσιμό Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον. Όραμα μας είναι η Σύγχρονη, Ανθρώπινη, Δυνατή Κεντρική Μακεδονία. Στόχος μας είναι η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που θα βγει από την κρίση».
Μετά την παρουσίαση των βασικών αξόνων από τον κ. Τζιτζικώστα ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων στις οποίες μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ερωτήθηκε για τα παρακάτω:
Εάν αποδέχεται τον όρο «αντάρτης» με τον οποίο τον χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ
«Δεν αποδέχομαι τον όρο αντάρτης. Ποτέ δεν είναι αντάρτης ο εν ενεργεία περιφερειάρχης. Δεν ξαναέγινε ποτέ και πουθενά αυτό. Ασκούμε διοίκηση και δεν το δέχομαι. Δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε, αλλά για να ενώσουμε. Να αφήσουν τα κόμματα τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τα σχήματα που θα διοικήσουν την περιοχή τους. Το διακύβευμα δεν είναι εθνικό ή κομματικό, αλλά πως θα βγει το ταχύτερο η Κεντρική Μακεδονία από την κρίση».
Για την σχέση του με τον κ. Ιωαννίδη
«Είναι φίλος. Δεν κρατώ κακία. Ξέρω πως δουλεύουν τα μεγάλα κόμματα. Μπορούν να συμβούν κι αυτά. Ακόμη και τώρα του ζητώ να έρθει να συστρατευτεί μαζί μας».
Για τις υποψηφιότητες Κακλαμάνη και Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα
«Αυτό αφορά όσους ζουν στην Αθήνα και έρχονται τώρα να ενδιαφερθούν για τη Μακεδονία. Θα κρίνουν οι πολίτες ποιον θέλουν να διοικήσει τον τόπο τους. Ζητάω από τους συνυποψήφιους μου να μείνουν μακριά από τη μεταφορά των προβλημάτων της κεντρικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.
Να μιλήσουμε για τη Μακεδονία και τα προβλήματά της. Να μη γίνει διάλογος για την επόμενη πενταετία, με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής. Θα αδικήσουν τους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται απόγνωση, αδιέξοδα και χωρίς ελπίδα. Εμείς είπαμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η πρώτη που θα βγει από την κρίση, με σχέδιο, όχι στα λόγια ή με αφηρημένες έννοιες, όπως... ανάπτυξη».
Για τον «πόλεμο» που ενδέχεται να αντιμετωπίσει από τη ΝΔ
«Ένας που μπαίνει στην πολιτική για να προσφέρει, πρέπει να ξέρει τι θα βρει μπροστά του. Εμπόδια, δυσκολίες, όμως είμαι αποφασισμένος. Έχουμε μαζί μας το δίκιο, τους πολίτες, τις προτάσεις. Το χρώμα της Κεντρικής Μακεδονίας στον εκλογικό χάρτη όταν κερδίσουμε θα είναι γαλανόλευκο, όπως της σημαίας μας».
Τι θα σημάνει πιθανή αποχώρηση περιφερειακών συμβούλων προς τον κ. Ιωαννίδη
«Πιστεύω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι επί τρία χρόνια. Τους ξέρω έναν προς έναν, τους νιώθω σαν οικογένειά μου. Δώσαμε μαζί τη δύσκολη μάχη της διαδοχής στην παράταξη και βγήκαμε ενωμένοι την επόμενη κιόλας μέρα. Ξέρω ότι θα δεχτούν πιέσεις και κάποιοι θα ενδώσουν. Δεν τους κρατώ καμιά κακία», απάντησε.
Για την επιλογή της ΝΔ να μην στηρίξει τον συνδυασμό της Αλληλεγγύης
«Η Αλληλεγγύη είναι αυτοδιοικητική παράταξη, πέρα από κόμματα. Ζητάμε από τους πολίτες να μας κρίνουν για το έργο μας και το πρόγραμμά μας, μακριά από αγκυλώσεις. Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχουν χρώματα. Η ιστορία του καθενός είναι γνωστή. Κανείς μας δεν προέρχεται από παρθενογένεση.
Από τη στιγμή όμως που αποφάσισα να υπηρετήσω την Αυτοδιοίκηση η κομματική μου ταυτότητα μπήκε στο συρτάρι. Λειτουργώ για όλους τους πολίτες του τόπου μου, χωρίς να ζητώ ταμπέλες και πιστοποιητικά και δεν έχω μάθει να αφήνω δουλειές στη μέση. Το έργο μας θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης πενταετίας».
Γιατί επέλεξε να παραμείνει στην Περιφέρεια και δεν έθεσε υποψηφιότητα για το δήμο Θεσσαλονίκης
«Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως προσφορά Αναλαμβάνω μια αποστολή, θέλω να την τελειώσω, να κάνω καλά τη δουλειά μου και όταν κλείσει αυτός ο κύκλος να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο. Σήμερα αυτός ο κύκλος δεν έχει κλείσει. Έχει γίνει η αρχή και επιθυμώ να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το έργο μου.
Αυτό το είχα καταστήσει σαφές σε όλους. Δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως ένα παιγνίδι, στο οποίο θα πρέπει παίκτες να καλύπτουν τρύπες όπου υπάρχει ανάγκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: