Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη Ανδρέα Λοβέρδου στο Επιμελητήριο Πιερίας Η ύφεση και η ανεργία στην ατζέντα της συζήτησης


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2013 Τοπικά
Εντυπωσιάστηκε από την ποικιλία των εκθεμάτων κατά την ξενάγησή του στην 5η ΕΒΕΠ - Κεντρικής Μακεδονίας
Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και ανεξάρτητος Βουλευτής Β' Αθηνών κ. Ανδρέας Λοβέρδος, το...
μεσημέρι της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου.
Τον κ. Λοβέρδο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Ασαρίδης και τα μέλη κα Ελένη Ηλιάδου και κ. Χρήστος Νάνος.
Τη συζήτηση μονοπώλησαν τα θέματα της ύφεσης και ανεργίας στη χώρα με τον κ. Λοβέρδο να δηλώνει ότι «τα μέτρα είναι αδάπανα και γρήγορα αλλά απαιτούν καλή γνώση της αγοράς».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου χαρακτήρισε την επιχειρηματικότητα «τρομαγμένη» και ζήτησε να σταματήσει η «λεηλασία του φόρου» που δεν αφήνει το επιχειρείν να ακμάσει.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κλάδο και εστίασαν στο μείζον πρόβλημα που δημιουργεί η διάταξη για την επιστροφή των εγγυήσεων στο ελληνικό δημόσιο γεγονός που θα οδηγήσει σε λουκέτο ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αρίθμησε τα προβλήματα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω του υψηλού επιτοκίου δανεισμού, την έλλειψη ρευστότητας και του ασταθούς φορολογικού πλαισίου.
Ανδρέας Λοβέρδος
Τη βούλησή του να έρθει σε επαφή με επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τη νέα Ελλάδα» και σημείωσε ότι «τώρα που φαίνεται ότι η Ελλάδα απέφυγε οριστικά τον κίνδυνο της πτώχευσης και είναι σε θέση να υπερασπίζεται την πραγματικότητα της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος, πρέπει η πολιτική εξουσία να καταλάβει ότι το Α και το Ω της καθημερινής της δράσης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας».
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε:
«Τα μέτρα δεν είναι πολλά, αόριστα ή δύσκολα, δεν προϋποθέτουν λεφτά που δεν υπάρχουν. Είναι αδάπανα και γρήγορα. Είναι μέτρα που προϋποθέτουν γνώση της αγοράς και επιθυμία να ξεφύγουμε από τα δεσμά της γραφειοκρατίας που δυναστεύει τον Έλληνα και την επιχειρηματικότητα.
Συμφωνήσαμε ότι στις διεκδικήσεις του Οκτωβρίου είναι πρώτον, η κατάργηση της διάταξης - που πέρασαν νύχτα - για την επιστροφή των εγγυήσεων στο δημόσιο, που θα κλείσει ακόμη και όσες επιχειρήσεις σήμερα δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ.
Δεύτερον, η αναγκαστική και γρήγορη αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των επιχειρήσεων που οφείλουν είτε φόρους, είτε εισφορές. Να γίνει πάγωμα των παρελθουσών οφειλών με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές. Αυτή είναι η καρδιά της επίλυσης. Ήταν αναλήθεια ότι η τρόικα δεν το επέτρεπε.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν το υποστήριξε. Αυτό που ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων απέτυχε στο στίβο της πράξης και πρέπει να αλλάξει σε πάρα πολύ λίγο καιρό. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του προϋπολογισμού, είναι ο μήνας γι αυτές τις αλλαγές.
Ο συντονισμός της δράσης των Επιμελητηρίων όλης της χώρας με τη Βουλή των Ελλήνων θα φέρει αποτελέσματα. Και τρίτον, είναι απολύτως αναγκαίο να έχουμε μια ρύθμιση άμεση, γρήγορη και αποτελεσματική για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων στις οποίες και το κράτος οφείλει και αυτές οφείλουν στο κράτος».
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο ήταν ουσιαστική και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι άμεσα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για τις οφειλές των επιχειρήσεων ώστε να στηριχθεί έμπρακτα η επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επίσης, αναφέρθηκε στα ζητήματα του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής, στο ωράριο των καταστημάτων, στις ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και το υψηλό επιτόκιο δανεισμού που δεν μπορεί να δώσει στις ελληνικές επιχειρήσεις την ανταγωνιστικότητα που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφειά τους.
«Πρέπει η Πολιτεία να συνεργαστεί με τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε η ελληνική οικονομία να μπει και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα δεν υπάρχει σαφές πεδίο στο επιχειρείν. Αποφάσεις όπως η επιστροφή των εγγυήσεων στο Ελληνικό Δημόσιο οδηγεί τους επιχειρηματίες σε καταστροφή.
Έχουμε θέσει αυτά τα ζητήματα πολλές φορές. Είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση», δήλωσε.
Ξενάγηση στην 5η ΕΒΕΠ - Κεντρικής Μακεδονίας
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Λοβέρδος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου στους χώρους της 5ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας - Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Λοβέρδος συνομίλησε με τους επιχειρηματίες και αναχώρησε εκφράζοντας το θαυμασμό του για την ποικιλία των εκθεμάτων και την άριστη οργάνωση της Έκθεσης.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΟΔΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΤΟΝ ΠΑΡΚΑΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ.ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.. ΤΩΡΑ ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΠΟΔΟΣΦΙΑΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: