Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Google: Οι χρήστες gmail δεν έχουν έννομο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα

Φωτογραφία για Google: Οι χρήστες gmail δεν έχουν έννομο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα
Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013
Καθώς οι πιέσεις από τους χρήστες λογαριασμών email αναφορικά με τους κανονισμούς περί προσωπικών δεδομένων αυξάνονται ύστερα και από την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις κυβερνητικές...
παρακολουθήσεις, που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ένα λεπτομερές νομικό κείμενο της Google ήρθε στην επιφάνεια καθιστώντας σαφές ότι οι χρήστες του Gmail (της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google) δεν μπορούν να έχουν καμία προσδοκία ότι οι συνομιλίες τους θα κρατηθούν κρυφές.

Το Παρατηρητήριο Καταναλωτών δημοσίευσε ένα κείμενο του νομικού τμήματος της Google, με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2013, στο οποίο έκαναν επισημάνσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρία αναφορικά με την δωρεάν υπηρεσία που προσφέρει στο κοινό.

Με το συγκεκριμένο κείμενο το νομικό τμήμα ελπίζει το Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ να απορρίψει καταγγελίες εις βάρος της Google. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι χρήστες του Gmail πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι οι ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες που «περνούν» μέσα από τους σέρβερ της εταιρίας θα είναι ανοιχτές και αξιοποιήσιμες για ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, όπως η διαφήμιση.

«Όπως ο αποστολέας μιας επιστολής σε έναν επαγγελματικό συνεργάτη γνωρίζει ότι η γραμματέας του θα ανοίξει τον φάκελο, έτσι και οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν μπορούν να ξαφνιάζονται με το γεγονός ότι ο πάροχος του email επεξεργάζεται τα μηνύματα κατά την παράδοση. Στην πράξη οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν έχουν καμία έννομη διεκδίκηση στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων όταν τα παρέχει εθελοντικά σε έναν τρίτο συμβεβλημένο», γράφει το νομικό τμήμα της Goolge.

Σε άλλο χωρίο του κειμένου, ο νομικός γράφει ότι πολλές καταγγελίες έχουν ως στόχο να καταδείξουν ως εγκληματικές κάποιες συνηθισμένες επιχειρηματικές πρακτικές, που εφαρμόζονται επί δεκαετίας, όπως η αυτοματοποιημένη ανάγνωση των email.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δίνει αυτή την δικαιοδοσία στους παρόχους email εφόσον αυτές οι πρακτικές συμβαίνουν σε «σαφές επιχειρηματικό πλαίσιο». Ένας πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Gmail, πρέπει να σκανάρει τα μηνύματα που περνούν από το σύστημά της ως ένα κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρουν, κατά τους νομικούς συμβούλους της Google.

Οι ενάγοντες της Google δηλώνουν ότι κάθε φορά που αποστέλλεται ένα email από ή προς λογαριασμό Gmail, μια παράνομη ανάγνωση email διαπράττεται. Η εταιρία απαντά ότι η αυτοματοποιημένη ανάγνωση υπογραμμίζεται στους όρους χρήσης της υπηρεσίας και είναι απαραίτητη για την βελτίωσή της. Έτσι ζητά από το δικαστήριο να απορρίψει τις μηνύσεις καθώς δηλώνει ότι διαφορετικά ο οποιοσδήποτε πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα ήταν ανέφικτο να προσφέρει υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά το να γράφει το νομικό τμήμα στο κείμενό του ότι οι καταναλωτές δεν έχουν κανένα δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, έχει οδηγήσει το Παρατηρητήριο Καταναλωτών στα χαρακώματα.

«Η Google επιτέλους παραδέχτηκε ότι δεν σέβεται τα προσωπικά δεδομένα. Πρέπει να τους πάρουμε σοβαρά: Εάν δεν θέλουμε να παρακολουθούν τα email μας πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία τους», δηλώνει ο Τζον Σίμσον, διευθυντής του τμήματος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Παρατηρητηρίου Καταναλωτών.

«Σε αντίθεση με τα όσα λένε οι νομικοί της Google, εγώ όταν δίνω ένα γράμμα στο ταχυδρομείο θεωρώ ότι θα το παραδώσει βάσει των πληροφοριών της διεύθυνσης. Δεν περιμένω ότι ο ταχυδρόμος θα το ανοίξει και θα το διαβάσει. Έτσι περιμένω και από την Google να παραδίδει το email βάσει της ηλεκτρονικής διεύθυνσης και τίποτα περισσότερο», συμπληρώνει.

Το έγγραφο της Google εμφανίζεται μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του τέλους εργασιών δυο επί πληρωμή παρόχων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι επί πληρωμή πάροχοι υπόσχονταν υψηλού επιπέδου κωδικοποίηση και ασφάλεια. Ο ένας εξ αυτών, ο Lavabit, φέρεται να είναι εκείνος που χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: