Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αγκυρα μετά τις επικρίσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν

Φωτογραφία για Η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αγκυρα μετά τις επικρίσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν
Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013
Μετά τις τουρκικές επικρίσεις σχετικά με τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποίησε το Κάιρο κατά των υποστηρικτών του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ..
Μόρσι, στις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις, το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέδωσε ότι η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αγκυρα.«Ο Ναμπίλ Φάχμι, ο υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να αποσύρει τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Άγκυρα, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλάχ, για διαβουλεύσεις», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, μη παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες.

Προηγουμένως, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση να συγκλιθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει μέτρα ύστερα από την “σφαγή”, όπως χαρακτήρισε τα προχθεσινά επεισόδια, στην Αίγυπτο.

“Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκλιθεί σύντομα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

“Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι “τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους”.

Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από το 2011 προκάλεσε ανησυχία στα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ τους και στα ΗΑΕ. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ πρόσφεραν τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στην αιγυπτιακή οικονομία.

Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ενώ η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.

Πηγή: Reuters, AFP, DPA, ANA-MPA

Read more: http://mignatiou.com/?p=11237#ixzz2c6i0DYi8

Δεν υπάρχουν σχόλια: