Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Στη ΓΓΠΣ αποστέλλονται τα στοιχεία πελατών τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής - Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Katerini News | Κατερίνη | Πιερία
Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 

Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο έτος ποσά άνω...
των 200.000 ευρώ αλλά και νομικά πρόσωπα όπου οι συνολικές καταθέσεις ή οι αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ. Ωστόσο, αν οι αρμόδιες αρχές κρίνουν ότι υπάρχει υπόνοια φοροδιαφυγής μπορούν να ελεγχθούν και εκείνοι που εμφάνισαν συναλλαγές όπου η κάθε κατάθεση ξεπερνούσε τις 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κύριου Γιάννη Στουρνάρα δόθηκε εντολή να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποστολής στοιχείων πελατών τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις τράπεζες στη  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Στην απόφαση ορίζεται το είδος, η διαδικασία,  ο χρόνος υποβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα υποβαλλόμενα στοιχεία που αφορούν πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Η απόφαση ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και των επομένων. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 θα γίνει μέχρι την 31/12/2013.

Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των  διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στην υποχρέωση αυτή εντάσσονται:

Α.  Ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων που υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 (ΦΕΚ. 650/Β/9-4-2009) της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Β. Νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο έτος υπερέβησαν το εκάστοτε όριο του ποσού που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 της ως άνω Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για κάθε κατηγορία πελατών τους. Η διαβίβαση θα γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου με τη χρήση διαδικτύου. Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης αρχείων, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η συχνότητα διαβίβασης στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Απριλίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς.

Τα ιδρύματα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τη διαβίβασή τους. Η ΓΓΠΣ θα διατηρεί τα στοιχεία για διάστημα έξι ετών από την παραλαβή τους.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: