Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οργή, απογοήτευση, ερωτήματα «Χαστούκι στα δικαιώματα» η αθώωση του Ζίμερμαν για τον φόνο 17χρονου

«Χαστούκι στα δικαιώματα» η αθώωση του Ζίμερμαν για τον φόνο 17χρονου
«Καμιά δικαιοσύνη για τον Τρέιβον» γράφει η σημαία του διαδηλωτή...   (Φωτογραφία:  Reuters )
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013
 
 
Η αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος κατηγορούνταν για το φόνο του νεαρού αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν πέρυσι στη Φλόριντα, προκάλεσε οργή και ...απογοήτευση για το σκεπτικό της απόφασης και άνοιξε εκ νέου μια μεγάλη συζήτηση για τα ρατσιστικού κινήτρου εγκλήματα στις ΗΠΑ.
Στον οπλισμένο με περίστροφο την ώρα του περιστατικού Ζίμερμαν οι ένορκοι (έξι ανώνυμες γυναίκες, οι πέντε λευκές) αναγνώρισαν ότι ήταν σε αυτοάμυνα έναντι του 17χρονου, άοπλου Μάρτιν. Απαλλάχτηκε έτσι για μη προμελετημένο φόνο και για ανθρωποκτονία, ενώ το δικαστήριο του αφαίρεσε και τη συσκευή εντοπισμού.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγιναν διαδηλώσεις στη Φλόριντα, την Ατλάντα και στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Ωστόσο, η αφροαμερικανική κοινότητα του Σάνφορντ –και των ΗΠΑ εν γένει– εμφανίζεται τουλάχιστον απογοητευμένη από το αποτέλεσμα και καλεί σε εκ νέου διερεύνηση. Πάντως, κοινή συνισταμένη των δηλώσεων, η έκκληση για ηρεμία.

Την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε ο Τζέσε Τζάκσον, δηλώνοντας στο CNN έκπληκτος από την απόφαση. Το ίδιο φαίνεται να ζητούν και οργανώσεις για την εξασφάλιση της ισότητας για τους αφροαμερικανούς και επικαλούνται επιπλέον μαρτυρίες νεαρών αφροαμερικανών για τη συμπεριφορά του Ζίμερμαν εναντίον τους.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλ Σάρπτον χαρακτήρισε την απόφαση «χαστούκι των αμερικανών» και την παραλλήλισε με αυτήν του αφροαμερικανού Ρόντνι Κίνγκ. Οι τέσσερις αστυνομικοί που βιντεοσκοπήθηκαν να ξυλοκοπούν τον Κινγκ το 1991 αθωώθηκαν σε πολιτειακό δικαστήριο ένα χρόνο αργότερα πυροδοτώντας πολύνεκρες ταραχές στο Λος Άντζελες. Αργότερα ασκήθηκαν διώξεις εναντίον τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πάντως, παρά το ότι αθωώθηκε για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, η οικογένεια του Μάρτιν ίσως καταθέσει εναντίον του Ζίμερμαν αγωγή σε αστικό δικαστήριο. Αλλά η αθώωση στο ποινικό δικαστήριο μπορεί να αποβεί χρήσιμη στο αστικό.

Το περιστατικό είχε συμβεί το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου 2012 στο Σάνφορντ της Φλόριντας. Ο Ζίμερμαν, που εκτελούσε χρέη περιπολάρχη της περίκλειστης κοινότητας (gated community), εντόπισε τον Μάρτιν και κάλεσε την αστυνομία γιατί του φάνηκε ύποπτος καθώς φορούσε τζάκετ με κουκούλα.

Αργότερα οι δύο καβγάδισαν αλλά κάθε πλευρά υποστήριξε ότι ο επιτιθέμενος ήταν ο άλλος· οι μαρτυρίες των αυτοπτών ήταν και αυτές αντιφατικές. Λίγο μετά όμως ο Ζίμερμαν ακολούθησε τον Μάρτιν, τον πυροβόλησε μία φορά στην καρδιά και τον σκότωσε.

Η αστυνομία αρνήθηκε να τον συλλάβει γιατί ο Ζίμερμαν επικαλέστηκε πολιτειακό νόμο για την αυτοάμυνα, οπότε αφέθηκε ελεύθερος. Λόγω της κατακραυγής αναγκάστηκε να παραδοθεί 44 ημέρες μετά τον φόνο.

Η υπόθεση προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, που διογκώθηκε μέσα από το διαδίκτυο γιατί αρχικά η υπόθεση δεν είχε προσεχθεί από την κοινή γνώμη. Επενέβη μάλιστα ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας πώς αν είχε γιο « θα έμοιαζε με τον Τρέιβον».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: