Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η κρίση αδειάζει γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013
Τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της επιβολής νέων φόρων, φέρνει η μετανάστευση στο εξωτερικό αλλά και οι....
μετακινήσεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.
Ολόκληρες γειτονιές στη Θεσσαλονίκη αδειάζουν, διαμερίσματα αλλά και οικοδομές κατεβάζουν ρολά, ενώ αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς ο αριθμός των προσφερόμενων για πώληση ή ενοικίαση ακινήτων. Και όπως είναι φυσικό, με τη ζήτηση να βρίσκεται στο ναδίρ η εξέλιξη των τιμών είναι αρνητική για τους ιδιοκτήτες η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς πολλά από τα ακίνητα που έχουν βάλει «πωλητήριο» ή «ενοικιαστήριο» έχουν αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια.
Καθημερινά εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τη Θεσσαλονίκη για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό ή επιστρέφουν στα χωριά τους ή σε άλλες επαρχιακές πόλεις, όπου, σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων, οι τιμές είναι ελκυστικές και μειωμένες σε ποσοστό από 25%-70% (ανάλογα με το νομό, τον κανόνα προσφοράς –ζήτησης αλλά και την κατάσταση του ακινήτου) σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.
Τόσο η «εσωτερική» όσο και η μετανάστευση στο εξωτερικό αναμένεται να πάρει ευρύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Αυτό «λένε» τα μηνύματα που λαμβάνουν οι μεσίτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές του νομού και προβλέπουν πως το φαινόμενο της μετανάστευσης θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων. Ηδη, όπως λένε εκπρόσωποί τους στον «ΑτΚ», ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων αλλά και μεταναστών (οι οποίοι ήταν «αιμοδότες» της κτηματαγοράς κατά τη «χρυσή εποχή» της) έχουν εγκαταλείψει το πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και προάστια της Θεσσαλονίκης. Πουλάνε τα ακίνητά τους ή τα ξενοικιάζουν και στρέφονται στην αγορά ή μίσθωση σπιτιών σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας ή ανακαινίζουν (αν έχουν) το πατρικό τους σπίτι, εφόσον βέβαια αποφασίσουν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.
Απ' τα ψηλά στα χαμηλά...
Ενα άλλο φαινόμενο που καταγράφεται εντονότερα τελευταία από τους ανθρώπους της κτηματαγοράς είναι η μετακίνηση οικογενειών εντός της Θεσσαλονίκης, από ακριβές περιοχές των προαστίων ή της ανατολικής πλευράς της πόλης σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Αρκετοί μετακινούνται από τα προάστια προς το πολεοδομικό συγκρότημα αφού πλέον με τους μειωμένους μισθούς και την ανεργία δεν μπορούν αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που δημιούργησε η εγκατάστασή τους εκτός πόλης. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τη συντήρηση διπλού ή τριπλού ΙΧ, το κόστος μετακίνησης των παιδιών και κυρίως τις υψηλές δαπάνες για τη θέρμανση αλλά και για τα «χαράτσια», που είναι ιδιαίτερα τσουχτερά για τις μεγάλου εμβαδού μεζονέτες, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης», λέει ο Κώστας Γεωργάκος, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι ο «ιός» της εγκατάλειψης έχει χτυπήσει Πανόραμα, Ρετζίκι και Καρδία και κυρίως τα σπίτια μεγάλου εμβαδού. Οι ένοικοί τους προφανώς δε θέλουν να ξαναζήσουν το χειμώνα με τζάκι και… κουβερτούλα, όπως έκαναν πέρσι.
Πιο κοντά... οι οικογένειες
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, αδειάζουν επίσης πολλές γειτονιές οι οποίες βασίζονταν είτε σε μετανάστες είτε σε παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Κλείνουν τα σπίτια τους είτε τα νοικιάζουν είτε τα αφήνουν στα «χέρια» της τράπεζας, δηλώνοντας αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με τα οποία αποκτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια». Αρκετοί πάλι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, εγκαταλείπουν την πόλη και επιστρέφουν στα χωριά τους, ενώ η κρίση… ξαναενώνει τις οικογένειες, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις νέων –κι όχι μόνο- ζευγαριών που αποφασίζουν να ξαναζήσουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους, το εισόδημα των οποίων –η έστω και πενιχρή σύνταξη- είναι πλέον το μόνο… σίγουρο που μπαίνει κάθε μήνα στο σπίτι.
Εξοχικό για πάντα
Μια άλλη πτυχή, την οποία καταγράφει ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάντας, αφορά περιπτώσεις γονέων συνταξιούχων, οι οποίοι επιστρέφουν στα χωριά τους ή μετατρέπουν την εξοχική κατοικία σε μόνιμη και αφήνουν το παλιό, μικρό αλλά ιδιόκτητο σπίτι στην πόλη για τα παιδιά τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι πελάτες των μεσιτικών γραφείων οι οποίοι ακυρώνουν το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει για εύρεση ακινήτου προς ενοικίαση για τα παιδιά τους που πρόκειται σύντομα να παντρευτούν, ενώ ο κ. Λιάντας διαπιστώνει και ένα εσωτερικό «ρεύμα» μετακίνησης από την Καλαμαριά σε πιο φτηνά διαμερίσματα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, βλέπει να αδειάζουν –λόγω μετανάστευσης εσωτερικής ή στο εξωτερικό- ακίνητα στο Πανόραμα, τον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι, την Περαία και τη Θέρμη, αλλά και τις δυτικές συνοικίες, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικιάσεις, παρότι τα ενοίκια έχουν πέσει σε ποσοστό πάνω από 40% και 50%.
Κενό στην αγορά
Προβληματισμό μεταξύ των μεσιτών και των εργολάβων προκαλεί το γεγονός ότι η πόλη εγκαταλείπεται από άτομα ηλικίας 25 έως 40 ετών, στα οποία στηριζόταν η κτηματαγορά. «Είναι άτομα που θα παντρεύονταν, θα έκαναν παιδιά και θα αγόραζαν ή θα νοίκιαζαν σπίτια για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των ίδιων και στη συνέχεια των παιδιών τους. Η μετανάστευσή τους στο εξωτερικό δημιουργεί ένα κενό στην κτηματαγορά. Αποκόπτεται ένας κρίκος που θα την τροφοδοτούσε για πολλά χρόνια», λέει ο κ. Γεωργάκος προσθέτοντας πως η μετανάστευση είναι ακόμη ένα βαρίδιο στην κτηματαγορά που βλέπει τις τιμές να κατρακυλούν. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι πέρσι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 11,7% έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης (γ’ τρίµηνο του 2008) έως το δ’ τρίµηνο του 2012 η συνολική υποχώρηση των τιµών των διαµερισµάτων έφτασε σε ονοµαστικούς όρους το 27,9%. Η µείωση αυτή ήταν µεγαλύτερη για τα «παλαιά» διαµερίσµατα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -30,1%) από ό,τι για τα «νέα» (ηλικίας έως 5 ετών: -24,5%), καθώς και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (-34,7%) έναντι της Αθήνας (-27,9%). Βέβαια, στην πραγματικότητα οι μειώσεις των τιμών είναι ακόμη πιο μεγάλες, αλλά παραμένουν... θεωρητικές, αφού αγοραπωλησίες δε γίνονται.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ/ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: