Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η μάχη της ΕΡΤ στο Σύνταγμα - Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συντηρήσει το ζήτημα του κλεισίματος με την αποψινή ομιλία

Η μάχη της ΕΡΤ στο Σύνταγμα
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013
Ετοιμοι για όλα δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, εξετάζοντας όλα τα σενάρια: από πρόωρες εκλογές μέχρι διερευνητικές εντολές για... σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κόκκινος συναγερμός όμως έχει σημάνει για τη συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα απόψε στο Σύνταγμα. Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου μάλιστα θέλουν τουλάχιστον 20.000 απόψε στην πλατεία.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός και δυσαρέσκεια προέκυψαν και από την απόφαση του ΠΑΜΕ να κάνει συγκέντρωση περίπου την ίδια ώρα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ μιλούσαν για αντιπερισπασμό από την πλευρά του ΚΚΕ, με στόχο να αποδυναμωθεί η συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.
Η αγωνία στην Κουμουνδούρου πάντως δεν αφορά μόνο το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή εάν θα γεμίσει η πλατεία, αλλά κυρίως το ουσιαστικό, δηλαδή τι θα πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από το γνωστό αντιμνημονιακό κομμάτι. Κι αυτό, γιατί ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αύριο το απόγευμα, αλλά και η απόφαση που θα βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ. Οπως έλεγαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ χθες αργά το βράδυ, αυτά τα δύο διαφορετικά κέντρα μπορεί να δρομολογήσουν εξελίξεις, από τις οποίες δεν απέκλειαν ούτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, χθες μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εξεταστούν όλα τα σενάρια. Επίσης, ενώ αρχικά η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε ανακοινωθεί για τις 7.30, μετατέθηκε για τις 8 απόψε το βράδυ, με πιθανότερο να μην ξεκινήσει πριν βγουν οι πολιτικοί αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και γίνει γνωστό τι έγινε εντός της σύσκεψης.
Παρά την αβεβαιότητα στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται ικανοποίηση για τις εξελίξεις με φόντο την ΕΡΤ, ενώ η κομματική νότα είναι σαφής: όλοι στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος της περιφρούρησης της απεργίας.
Η ικανοποίηση για το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης έφερε πιο κοντά, έπειτα από αρκετό καιρό, την πλειοψηφία με τη μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το συναίσθημα αυτό ήταν έκδηλο στην έκτακτη - και μη ανακοινώσιμη - συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, μετά την έντονη αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών.
Στη συνεδρίαση αυτή, ο επικεφαλής του κόμματος υπογράμμισε στους βουλευτές πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί το «κλίμα της ΕΡΤ».
Παράλληλα τονίστηκε ότι το μομέντουμ είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λόγω του κλίματος συμπάθειας που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η ανακοίνωση για κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και για το διεθνές κύμα συμπάθειας που επίσης προκλήθηκε εξαιτίας του ίδιου γεγονότος.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό δεν έχει απορριφθεί η ιδέα κατάθεσης πρόθεσης μομφής, ως ένα όπλο στη φαρέτρα, η οποία όμως θα έρθει στο τραπέζι των συζητήσεων ανάλογα με την τροπή που θα λάβει η συνεργασία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με το μετρό στο Ραδιομέγαρο
Για  να «συνδεθεί» η συγκέντρωση με τις κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ αποφασίστηκε να γίνει στη συνέχεια πορεία στο Ραδιομέγαρο. Επειδή όμως, όπως εκτιμήθηκε, αυτό απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες... περπάτημα, τελικά θα πάνε με το μετρό. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει προσυγκέντρωση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στη στάση Νομισματοκοπείο και από εκεί να ξεκινήσει πορεία προς την Αγία Παρασκευή.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: