Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Κυριακή 09 Ιουνίου 2013
Το κόμμα AK του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αψήφησαν την έκκλησή του για.... άμεσο τερματισμό των διαμαρτυριών. Ο Χουσεΐν Τσελίκ, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν πριν από μια δεκαετία, δήλωσε πως οι δημοτικές και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο όπως έχει προγραμματισθεί και οι βουλευτικές εκλογές το 2015. "Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ρολόι. Δεν υπάρχει τίποτα που να καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών", είπε στους δημοσιογράφους, έπειτα από μία σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.
"Ο κόσμος ασχολείται με μια οικονομική κρίση και τα πράγματα πάνε καλά στην Τουρκία. Δεν γίνονται εκλογές επειδή άνθρωποι πορεύονται στους δρόμους".

Σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι αψήφησαν την έκκληση που απηύθυνε χθες ο Ερντογάν να σταματήσουν αμέσως τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκεντρώθηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, όπου αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους διαδηλωτές πριν από μία εβδομάδα.
Τουρίστες και ντόπιοι ενώθηκαν με τους διαδηλωτές σε μια πρόχειρη κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί, μια δασύφυλλη γωνιά της πλατείας όπου οι ακτιβιστές κοιμούνται σε αντίσκηνα και κατεστραμμένα λεωφορεία ή τυλιγμένοι με κουβέρτες κάτω από τα δέντρα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να κτίσει πάνω στο πάρκο εξελίχθηκε σε μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση λαϊκής οργής απέναντι σε αυτό που θεωρείται ως αυταρχισμός του Ερντογάν και του ισλαμικών καταβολών κόμματός του, οδηγώντας στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών.
Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, χιλιάδες οπαδοί από τις τρεις κυριότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης, την Μπεσίκτας, τη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαξέ, που έχουν βοηθήσει να οργανωθούν ορισμένες από τις διαδηλώσεις, πραγματοποίησαν πορεία στην Ταξίμ φωνάζοντας "Ταγίπ, παραιτήσου;" και "Χέρι με χέρι κατά του φασισμού".

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας στην εργατική συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε ζήσει σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη δεκαετία του '90. Παρόμοιες ταραχές σημειώνονταν κάθε νύχτα την εβδομάδα αυτή σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και σχεδόν 5.000 να τραυματιστούν.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σήμερα στο κέντρο της 'Αγκυρας, όπου σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, τραγουδώντας και παίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων.

Ο Ερντογάν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν σχεδιάζει να "εκκαθαρίσει" την Ταξίμ, γύρω από την οποία οι διαδηλωτές έχουν στήσει δεκάδες οδοφράγματα καμωμένα από πλάκες πεζοδρομίου, οδικές πινακίδες, κατεστραμμένα οχήματα και λαμαρίνες, φράζοντας ένα μέρος του κέντρου της πόλης.
Η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία πριν από αρκετές ημέρες.

"Ας μας επιτεθούν. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν", φώναξε από το μεγάφωνο στην κορυφή ενός λευκού βαν στην πλατεία ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώπιον ενός πλήθους που επευφημούσε.
Ο Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες συζητήθηκαν "λεπτομερειακά" στη σημερινή σύνοδο του κόμματος, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα.
"Μια κυβέρνηση που δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Πήραμε το μήνυμα των διαμαρτυριών και το σεβόμαστε αυτό, αλλά δεν υπάρχει τίποτε να σεβαστείς με ανθρώπους που πετούν πέτρες", είπε. "Η διαδικασία (των διαδηλώσεων) είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ομαλοποιείται και γίνεται όλο και πιο λογική", εκτίμησε.

"Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα λογικά, δημοκρατικά αιτήματα που σέβονται το νόμο. Η πόρτα μας και οι καρδιές μας είναι ανοικτές σε όσους θέλουν το διάλογο", συνέχισε. "Ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι, οι προσωπικές τους επιλογές, η θρησκεία τους, όλα είναι σεβαστά για εμάς", είπε ο Τσελίκ, απαντώντας στις επικρίσεις των διαδηλωτών που κατηγορούν την εξουσία ότι θέλει να "ισλαμοποιήσει" την κοινωνία. "Αν υπάρχουν ελλείψεις, είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε", επέμεινε. Απέρριψε επίσης την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των επικεφαλής της αστυνομίας που απαιτούν οι διαδηλωτές. "Ο πρωθυπουργός δεν θα κόψει κεφάλια απλώς και μόνον επειδή το θέλουν κάποιοι", ξεκαθάρισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: