Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τέλος εποχής για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Ξαφνικός θάνατος για την ΕΡΤ


Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013
Πρωτοσέλιδο 12.6.2013«Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και σπατάλης. Αυτό τελειώνει σήμερα και τελειώνει οριστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας το κλείσιμο....
από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
 «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο» προσέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου και συνέχισε: «Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και... οκτώ χρόνια! Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».
Στη θέση της είπε, θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας». Αυτό σημαίνει ότι απολύονται οι 2.656 εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοφωνία και την τηλεόραση.
«Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης» είπε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Αντιδράσεις των εργαζομένων
Η κατάσταση στο Ραδιομέγαρο ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς ήδη από το πρωί της Τρίτης ήταν διάχυτη η φημολογία ότι επρόκειτο να υπάρξουν εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καλούν σε αγώνα για ναμείνει η ΕΡΤ «ορθάνοιχτη» με 24ωρη περιφρούρηση. Οι τεχνικοί πομπών της ΕΡΤ δήλωσαν ότι δεν θα «ρίξουν» το σήμα.
Η ανακοίνωση του Σίμου Κεδίκογλου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σταθούμε απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης»
Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ εκφράζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, σημειώνοντας: «Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».
«Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στον ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης».
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ανέφερε:
«Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε, συνεπώς, να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σημειώνεται ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα» και προστίθεται: «Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων».
Πρωτοσέλιδο 12.6.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: