Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ποιοι έσπειραν το θάνατο στη Βοστώνη: Aυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις

Τρίτη 16 Απριλίου 2013
Σε εσωτερική τρομοκρατία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η φονική διπλή έκρηξη που προκάλεσε μακελειό χθες στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, εκτιμούν οι αμερικανικές αρχές μετά την πρώτη ανάλυση των εκρηκτικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις -όπως... γράφει η Βοston Globe- οι μηχανισμοί ήταν πρόχειρα φτιαγμένοι και παραπέμπουν σε ερασιτέχνες. Διαφορετικά θα είχαν σκοτώσει σαφώς περισσότερους ανθρώπους, επιμένουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα η επίθεση δεν αποτελεί έργο της Αλ Κάιντα, ούτε κάποιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης ή ξένης κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί από φανατικούς ισλαμιστές που ζουν στις ΗΠΑ και έχουν επηρεαστεί από τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Πιθανοί υπαίτιοι είναι επίσης τοπικοί εξτρεμιστές ή ψυχολογικά διαταραγμένες προσωπικότητες που δεν έχουν κάποια ιδεολογική ατζέντα. Σύμφωνα με τον ειδικό της τρομοκρατίας Brian Michael Jenkins «ο αγαπημένος υποψήφιος όλων θα είναι σίγουρα κάποιος μουσουλμάνος, αλλά πραγματικά υπάρχουν πολλές άλλες πιθανότητες».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Boston Globe, το 2003 είχε εκδοθεί προειδοποίηση από την αστυνομία σύμφωνα με την οποία ο Μαραθώνιος θα μπορούσε να αποτελεί στόχο τρομοκρατών επειδή συμμετέχει μεγάλος αριθμός πολιτών σε ελεύθερο χώρο και με μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη. Προκαλεί αίσθηση και ανησυχία στους ειδικούς και το γεγονός ότι αυτές οι μέρες του Απριλίου τείνουν να ταυτιστούν με εμβληματικές επιθέσεις: η επίθεση στο δημαρχείο της Οκλαχόμα το 1985 όπου σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι έγινε στις 19 Απριλίου και οι πυροβολισμοί στο Columbine High School στις 20 Απριλίου του 1999 όπου σκοτώθηκαν 12 μαθητές και ένας καθηγητής. Τώρα προστέθηκε στις ημερομηνίες και η 16η Απριλίου.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: