Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Φωτοβολταϊκά: νέα μείωση στις ταρίφες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

fwtovoltaika-meiwsi-tarifes-98724 
Σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί έχουν μετατραπεί τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενεργείας (ΛΑΓΗΕ), σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr.
Η τρόικα ζήτησε με ...
χθεσινή της ανακοίνωση «μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους» και η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο περιορισμού των ελλειμμάτων με θύματα του επενδυτές φωτοβολταίκών, οι οποίοι απειλούνται με νέα μείωση στις ταρίφες.
Τα ελλείμματα στην αγορά ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ.  αντιστοιχούν στο λογαριασμό ΑΠΕ, και τα υπόλοιπα στην αξία της ενέργειας που εισέφεραν στο σύστημα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2012 είχαν μεν θετικές επιπτώσεις, ωστόσο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται δραματικά, λόγω της ένταξης νέων μονάδων ΑΠΕ, σχεδόν αποκλειστικά φωτοβολταϊκών.
Η κατάσταση αυτή απειλεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς οι υψηλές οφειλές των πελατών της λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ελλειμματικές πληρωμές για την ενέργεια που θα πωλούν.
Νέα μείωση στις ταρίφες
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει νομοσχέδιο που προβλέπει νέες περικοπές στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, ανάλογα με την παλαιότητα του έργου.
Οι περικοπές θα είναι μικρότερες για τις μονάδες προ του 2009 και θα κλιμακώνονται όσο πλησιάζουν στο 2013, ενώ εξετάζεται το μέτρο να συνδυαστεί με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: