Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα Α. Σαμαράς: «Τα πράγματα αλλάζουν»


Τρίτη 16 Απριλίου 2013
Σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, που ανοίγει τον δρόμο για τη δόση. «Δεν λέω ότι τα,,
δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφερε πως δεν είναι ανθρωποθυσία, αλλά αναβάθμιση και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αργά χθες το βράδυ έκλεισε συμφωνία για την δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) και ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ, τον Μάιο.
Αναφέρθηκε στην επίτευξη συμφωνίας για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στην μείωση κατά 15% του χαρατσιού για το 2013 και στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 που θα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη -όπως είπε.
Επίσης, ανήγγειλε διεύρυνση της φορολογικής βάσης στο επόμενο διάστημα, «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια», ενώ επισήμανε ότι τώρα μπήκε στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που ως τώρα αρνείτο η τρόικα.
Ακόμη αναφέρθηκε στα προγράμματα με χρήματα απευθείας από τα κοινοτικά ταμεία για την ανακούφιση μακροχρόνια ανέργων και νοικοκυριών με κανέναν εργαζόμενο, ενώ έκανε λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για την περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.
Απολύσεις στο Δημόσιο: «Δεν είναι ανθρωποθυσία»
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014, από τους οποίους οι 4.000 θα φύγουν φέτος, λέγοντας «αυτό δεν είναι ανθρωποθυσία, όπως λένε μερικοί, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».
Επανέλαβε ότι όλοι όσοι φύγουν, θα αντικατασταθούν από νέους με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση προσωπικού θα προκύψει από υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί, που θα φύγουν οικειοθελώς και από υπαλλήλους οι θέσεις των οποίων θα καταργηθούν.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, «θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια».
«Φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της. Αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται». συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
Και κατέληξε: «Ως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το «παράδειγμα προς αποφυγήν» για όλη την Ευρώπη. Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους.
Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας. Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».
Πρωτοσέλιδο 16.4.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: