Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο λιπασμάτων Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών εργατών και κατοίκων - Η έκρηξη ήταν τεράστια που προκάλεσε μικρό σεισμό

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κρανίου τόπος και εικόνες ολικής καταστροφής κυριαρχούν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, στις 19.50 τοπική ώρα, στο εργοστάσιο λιπασμάτων «West Fertilizer Plant» στην πόλη Γουέστ, 18 μίλια βόρεια του Γουέικο του Τέξας. Ο αριθμός των νεκρών είναι ...ακόμη άγνωστος. Επισήμως οι αρχές δηλώνουν «τουλάχιστον 5 έως και 15 νεκρούς», ωστόσο τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά πολύ. Επίσης, σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, μέχρι αργά χτες είχαν καταμετρηθεί 172 τραυματίες, εκ των οποίων οι 24 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, 38-40 σε σοβαρή και ακόμη 24 ήταν καθ' οδόν προς τοπικά νοσοκομεία. Αγνωστος και ο αριθμός των αγνοούμενων, ενώ με βεβαιότητα μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και εθελοντές πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής.
H αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να θεωρούν ότι οφείλεται σε πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε ποσότητες άνυδρης αμμωνίας που διέθεταν οι εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν πληροφορίες πόσοι εργάτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο την ώρα της έκρηξης, ενώ από αυτή προκλήθηκαν ζημιές σε όλη την περιοχή. Ενα γηροκομείο που βρίσκεται κοντά κατέρρευσε, ενώ σχεδόν καταστράφηκε και ένα σχολείο. «Υπάρχουν δεκάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν σε ακτίνα δύο οικοδομικών τετραγώνων. Πολλά είναι κι εκείνα που έχουν υποστεί ζημιές και εκτός αυτής της ακτίνας», σημείωσε ο υπεύθυνος ασφάλειας της πόλης Τζορτζ Σμιθ και κατέληξε ότι ως και 80 κτίρια κοντά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί σημαντικές ζημιές.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών και των σωστικών συνεργείων καθώς φυσούσαν πολύ δυνατοί άνεμοι, ενώ πυκνά σύννεφα καπνού με τοξικές ουσίες κάλυψαν την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο. Οπως λέγεται, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 2,1 βαθμών, όπως ανακοίνωσε χτες το αμερικανικό Κέντρο Γεωφυσικών Μελετών (USGS).

Δεν υπάρχουν σχόλια: