Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Νέο τεστ αντοχής της κυβερνητικής συνοχής το πολυνομοχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή Το ΠαΣοΚ, έπειτα από τη συνομιλία Βενιζέλου - Στουρνάρα, ζητεί να γίνει συνάντηση των τριών αρχηγών

Νέο τεστ αντοχής της κυβερνητικής συνοχής το πολυνομοχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή


Το  πολυνομοσχέδιο τo οποίο θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή θα είναι το επόμενο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστούν οι αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης.  Το ΠαΣοΚ, έπειτα από τη συνομιλία του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Ι. Στουρνάρα, ζητεί να γίνει... συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση, επισημαίνουν κύκλοι της Ιπποκράτους, πρέπει να ενημερώσει αμέσως τα κόμματα για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο είναι γνωστό στο γενικό του πλαίσιο, αλλά οι λεπτομέρειες έχουν καθοριστική σημασία.

«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο στο νομοσχέδιο να περιληφθούν και μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας -υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση του ΠαΣοΚ- και μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων. Στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθούν -σε συνεννόηση με την τρόικα- μια σειρά από κρίσιμα σημεία σχετικά με τις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε οι σχετικές διατάξεις να είναι λειτουργικές και να γίνουν δεκτές από την αγορά και την κοινωνία ως θετικές», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι η αφετηρία για μια συνολική κοινοβουλευτική συζήτηση για την πορεία της χώρας, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την Κύπρο, και πιστεύουν ότι η συζήτηση είναι αναγκαίο να γίνει πριν από το Πάσχα.

«Τυχόν εστίαση της δημόσιας συζήτησης στην απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών -ερήμην του ΠΑΣΟΚ- τείνει να ευτελίσει την ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, ώστε αυτή να περιλάβει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπηρετηθεί από το ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα. Το κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να  «βολεύει» στελέχη, αλλά  να  είναι λιτό, λειτουργικό και αποτελεσματικό στον μέγιστο βαθμό», σημειώνουν στελέχη της Ιπποκράτους.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε  η δημοσκόπηση της Ελευθεροτυπίας, όπου καταγράφεται υψηλό ποσοστό νοσταλγών της δικτατορίας, το ΠαΣοΚ χαρακτηρίζει «ιστορικό λάθος»  την οποιαδήποτε αναδρομική ανοχή ή επιείκεια προς τη δικτατορία και «ανόητη, προκλητική και ανίερη οποιαδήποτε σύγκριση της σημερινής οικονομικής κρίσης με το δικτατορικό καθεστώς».  «Συμβάλλει στον εκφασισμό τη κοινωνίας όποιος ανοίγει ανιστόρητες συζητήσεις με δημαγωγικό και υπεραπλουστευτικό τρόπο», τονίζει η Ιπποκράτους.

Τη δημοσκόπηση σχολίασε με αυστηρή γλώσσα ο υπεύθυνος  επικοινωνίας του ΠαΣοΚ κ. Δ. Καρύδης.  «Τη σημερινή μέρα, 46 χρόνια από την κατάλυση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και την επιβολή της στρατιωτικής χούντας των συνταγματαρχών, επέλεξε, η κατά τα άλλα « αριστερή»  Ελευθεροτυπία για να μας ενημερώσει μέσω μιας το λιγότερο κατάπτυστης δημοσκόπησης ότι δήθεν το 30% των Ελλήνων νοσταλγεί τη χούντα γιατί τότε περνούσε καλύτερα από σήμερα», σημειώνει.

«Ποιοι άραγε είναι αυτό το 30% των Ελλήνων; Οι άνω των 60 ετών που έζησαν στο πετσί τους στη στρατιωτική δικτατορία ή κάτω των 60 ετών που ουσιαστικά μεγάλωσαν επί Δημοκρατίας με τα καλά και τα κακά της; Ποιος αλήθεια έχει σήμερα συμφέρον να σκάβει το λάκκο της Δημοκρατίας βγάζοντας λάδι τη χούντα εκτός μόνον από την Χρυσή Αυγή και τους εθνικιστές;», διερωτάται ο κ. Καρύδης.
Την Κυριακή, το ΙΣΤΑΜΕ, ο Δήμος Αλίμου και η Πρωτοβουλία κατά του Νεοναζισμού, πραγματοποίησε ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης  Απριλίου, εκδήλωση με θέμα «Η θεσμική απάντηση στον νεοναζισμό». Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι κ.κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Μανιάτης (ΠαΣοΚ), Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) ενώ χαιρέτησαν την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρ. Δερβένης, ο δήμαρχος Αλίμου, Θ. Ορφανός, και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τοπικοί φορείς. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών  Ι. Ιωαννίδης παρουσίασε την πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να σχηματίσει σε κάθε δήμο μια ζώνη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία «Η ανταπόκριση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου ενάντια στον νεοναζισμό και τη ρατσιστική και κοινωνική βία. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθούν παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΤΑΜΕ.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: