Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εκταμίευση 8,8-12 δισ. ευρώ τον Μάιο διεκδικεί η κυβέρνηση

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
Από 8,8 έως 12 δισ. ευρώ διεκδικεί η κυβέρνηση να εκταμιευθούν στον επόμενο μήνα δίνοντας ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, αφού στις 20 Μαΐου θα στερεύσουν χωρίς τις δόσεις...
λόγω της ανάγκης αποπληρωμής 5,6 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων.Για να εκταμιευθούν, όμως, οι δόσεις θα πρέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και θα περιλαμβάνει τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 12 Μαΐου. Δηλαδή, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις (13 Μαΐου).
Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:
1. Κατάθεση νομοσχεδίου. Θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τη ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τις διατάξεις για τις απολύσεις, το φόρο επί των ακινήτων που θα συνεχίσει να καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα είναι μειωμένος κλπ.
2. Στις 29 Απριλίου συνεδριάζει η προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup, το γνωστό Euroworking Group. Εκεί ενδεχομένως να αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ που αποτελούν το προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου.
3. Στις 13 Μαΐου το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση των 4,2 δις ευρώ που αποτελούν το μερίδιο της Ευρωζώνης από τη δόση των 6 δις ευρώ του πρώτου τριμήνου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το παραπάνω νομοσχέδιο. Πάντως, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για να εκταμιευθούν ενδεχομένως και τα 3,2 δις ευρώ που αποτελούν το μερίδιο της Ευρωζώνης για τη δόση του δεύτερου τριμήνου. Κοινοτικοί παράγοντες το διέψευδαν το σενάριο αυτό, αλλά η φημολογία είναι έντονη.
4. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να εγκρίνει το δικό του μερίδιο από την δόση του πρώτου τριμήνου. Δηλαδή, το 1,8 δις ευρώ από το σύνολο των 6 δις ευρώ.
5. Στις 20 Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 5,6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα υπόλοιπα στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Του Σωτήρη Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: