Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δυσφορία για το ΦΕΚ σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - Βενιζέλος και Κουβέλης αντιδρούν στον αιφνιδιασμό Σαμαρά και τονίζουν ότι πρέπει να έχουν λόγο για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

 
Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
Αιφνιδιασμό και δυσφορία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη σύσταση έξι θέσεων αναπληρωτών υπουργών και ενός υφυπουργού εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Αμφότερα τα επιτελεία δήλωναν χθες άγνοια. «Το πληροφορηθήκαμε από τις...
εφημερίδες» τόνιζαν με ενόχληση, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το ήδη μεγάλο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου «μυρίζονται» ωστόσο ανασχηματισμό πίσω από την κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά, εκτιμώντας ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να δρομολογείται από το μέγαρο Μαξίμου.

Στο ΠΑΣΟΚ, παρά την αντίθεση με το δημοσιευθέν ΦΕΚ, δεν κρύβουν την επιθυμία τους για αλλαγές στην κυβέρνηση και υπ’ αυτή την έννοια συνεχίζουν την πίεση, προκειμένου να επωφεληθούν και να επισπευστούν οι σχετικές αποφάσεις. Σπεύδουν όμως να διαχωρίσουν τη θέση τους με τον τρόπο που διαφαίνεται ότι θα επιχειρηθεί το κυβερνητικό λίφτινγκ, κρίνοντας ότι συνιστά «πράξη διευθέτησης που ερμηνεύει με λανθασμένο τρόπο την αντίληψή μας για μια κυβέρνηση λειτουργική και αποδοτική με επικαιροποιημένη συμφωνία».

«Οταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά για αξιολόγηση και αξιοποίηση των καλύτερων στελεχών, προφανώς και δεν εννοούσε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Τι νόημα έχει η τοποθέτηση αναπληρωτή στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης;» αναρωτιούνται συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μέσω της «Εφ.Συν.» περιγράφουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχήμα: «Πρέπει να είναι λιτό, με έμφαση στα παραγωγικά υπουργεία και όσα σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα ως ένδειξη κακού συντονισμού «που αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης» φέρνουν τα παραδείγματα της καταψήφισης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενός άρθρου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και των «εκβιαστικών» δημόσιων δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Διαφωνία εξέπεμψε και η ΔΗΜΑΡ, πηγές της οποίας σημείωναν ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών» και η καλή συνεργασία μεταξύ των εταίρων επιβάλλει «όλοι να έχουν γνώμη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΠΑΣΟΚ, συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη προέβησαν σε δηκτικά σχόλια για την προοπτική μιας περισσότερο πολυδαίδαλης κυβέρνησης, ερμηνεύοντας τις πρωθυπουργικές προθέσεις ως απόπειρα «τήρησης ισορροπιών» και ελέγχου στο εσωτερικό της τρικομματικής. Στην Αγίου Κωνσταντίνου προτάσσουν τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, βλέπουν την ώρα του ανασχηματισμού να πλησιάζει και επιβεβαιώνουν ότι σκέφτονται να τοποθετήσουν πολιτικά τους στελέχη.
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
d.kouklouberis@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: