Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αρδευτικό έργο στον Μοσχοπόταμο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Απόφαση για την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Βελτίωση αρδευτικών υποδομών Δ.Δ. Μοσχοποτάμου» του Δήμου Κατερίνης πήρε πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικης Πολτικής της Διεύθυνσης...
Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Όπως αναφέρεται στην αποφάση, η εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων και Περιορισμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου και βαρύνει το φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υποβληθείσας Μ.Π.Ε. το έργο αφορά τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών της Δ.Κ. Μοσχοποτάμου και συγκεκριμένα την επέκταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο αποτελείται από κατασκευασμένο και υπό κατασκευή δίκτυο. 
Η επέκταση περιλαμβάνει την υλοποίηση:
1) Τραπεζοειδούς δεξαμενής έκτασης 6.910 τ.μ. Και χωρητικότητας 27.500 κ.μ.
2) Αγωγού σύνδεσης της λιμνοδεξαμενής με το φράγμα Μπουριά, μήκους 148μ. (Αγωγός Α)
3) Αγωγού εκκένωσης του Αγωγού Α, μήκους 44 μ.
4) Αγωγού μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή προς το αρδευτικό δίκτυο, μήκους 245 μ. (Αγωγός Β)
5) Αγωγού εκκένωσης του Αγωγού Β, μήκους 15 μ.
6) Αγωγού εκκένωσης, αντιπλημμυρικής αποφόρτισης και προστασίας της λιμνοδεξαμενής μήκους 100 μ
7) Έξι (6) φρεατίων εκ των οποίων το ένα (φρεάτιο 3) εντός της λιμνοδεξαμενής.
Η κατασκευή της αρδευτικής τραπεζοειδούς δεξαμενής θα γίνει σε περιοχή συνολικής έκτασης 8.430,530 m2 περίπου. Η ωφέλιμη χωρητικότητα του ταμιευτήρα θα είναι 27.500 m3 νερού με μέσο βάθος νερού σε πλήρωση 8,5 m και η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνει θα είναι 6.910,0 m2.
Η υδατοστεγάνωση της λιμνοδεξαμενής θα γίνει με τη χρήση συστήματος γεωσυνθετικών υλικών. Ο ταμιευτήρας θα είναι ανοιχτός. Οι κλίσεις των πρανών θα είναι 1:1. Στο χώρο της δεξαμενής θα κατασκευαστεί περίφραξη από σιδηροπασσάλους με συρματόπλεγμα ελεύθερου ύψους 1,90 m. Ο ταμιευτήρας θα διαθέτει υπερχειλιστή για την αντιπλημμυρική αποφόρτιση και προστασία του ταμιευτήρα και αγωγό εκκένωσης και σωλήνα δικτύου για την σύνδεση του ταμιευτήρα με το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος.
Από τα χώματα που θα προκύψουν από το σύνολο του έργου ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των απαιτούμενων αναχωμάτων – επιχωμάτων και για την επανεπίχωση των σκαμμάτων των τάφρων, καθώς και για την κατασκευή του φράγματος Μπουριά, εφόσον κριθούν κατάλληλα.
Σύμφωνα με την εν λόγω Μ.Π.Ε., με την κατασκευή του ταμιευτήρα το νερό θα αποθηκεύεται κατά τη χειμερινή περίοδο όπου υπάρχει περίσσεια και το φράγμα του ρέματος Μπουριά θα είναι πλήρες. Το αποθηκευμένο νερό θα χρησιμοποιείται την αρδευτική περίοδο για την ενίσχυση του δικτύου του Μοσχοποτάμου, αφού ο ταμιευτήρας θα συνδέεται στον αγωγό μεταφοράς του νερού φράγματος στο υφιστάμενο δίκτυο. 
Ουσιαστικά ο ταμιευτήρας θα λειτουργεί ως επέκταση του ταμιευτικού όγκου της λιμνοδεξαμενής του φράγματος εκμεταλλευόμενος τις χειμερινές απορροές του ρέματος Μπουριά έτσι ώστε να μην απαιτείται εκμετάλλευση της θερινής απορροής και μηδενισμός της οικολογικής παροχής κατάντη του φράγματος.
Σύμφωνα με τη γεωργοτεχνική μελέτη του έργου «Βελτίωση αρδευτικών υποδομών Δ.Δ. Μοσχοποτάμου Δήμου Ελαφίνας», με την κατασκευή του έργου θα αρδευτούν 30 στρ, καπνού, που καλλιεργείτο μέχρι σήμερα ως ξηρικός και θα εγκατασταθούν επίσης 40 στρ. λαχανοκομικών καλλιεργειών (τομάτα, πιπεριές, φασολάκια) και 10 στρ. δενδροκομικών καλλιεργειών (καρύδια).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 279.500,00 € (με. ΦΠΑ 21%).ΠΗΓΗ:ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: