Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σκανδαλίδης: «Αν δεν πάμε στην κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ θα πεθάνει στους επόμενους μήνες» - Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης τοποθετήθηκε για κρίσιμα ζητήματα σε συνέντευξή του.

http://nstatic.tanea.gr/GRE11673137.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYwMiUyZjI3JTJmZ3JlMTE2NzMxMzcuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00 
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Στη διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι όπου απαιτείται «να βγει με τόλμη και να πάει στην κοινωνία, αλλιώς θα πεθάνει στους επόμενους μήνες» προχώρησε την... Τετάρτη σε μια αποστροφή της ραδιοφωνικής του συνέντευξη ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, εν όψει και του Συνεδρίου του κόμματος, o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα: Εξήγησε τη  στάση του στις ψηφοφορίες για το Μνημόνιο ΙΙΙ και τον Προϋπολογισμό, σχολίασε την απουσία των Σημίτη-Παπανδρέου από το Συνέδριο, τη σημασία του σήματος και του ονόματος του κινήματος, ενώ προχώρησε και στην πρόταση το Συνέδριο να ψηφίσει ότι «η κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα».

Για την επιλογή του να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, παρότι δεν ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο
«Δεν μπορούσα να πάω κόντρα στην κυβερνητική σταθερότητα. Ήταν μια πολύ σχεδιασμένη κίνηση και δεν μπορούσα να βάλω δυναμίτιδα στην κυβερνητική σταθερότητα. Με την έννοια ότι η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όση αντίφαση και αν είχε αυτή η στάση, έπρεπε να είμαι συνεπής ως προς την αρχή να μην πέσει η κυβέρνηση. Και φαντάζομαι πως ούτε ο κ. Τσίπρας θα το ήθελε να πέσει η κυβέρνηση εκείνες τις ημέρες…
Ήθελα να περάσω ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με έναν διαφορετικό τρόπο και το ίδιο έπρεπε να κάνει το ΠΑΣΟΚ, επειδή είχε βάλει ο πρόεδρός του τις προϋποθέσεις – που δεν τηρήθηκαν – για την ψήφιση των μέτρων. Έγιναν όλα κόντρα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που είναι στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό και η Ελλάδα να πει «όχι». Όχι στα μνημόνια, αλλά να βρει μια άλλη συνταγή που να δίνει λύση στα προβλήματά της».

Για το αν αντέχει η χώρα νέα μέτρα
«Το "δεν αντέχει νέα μέτρα η χώρα", ελπίζω να ψηφιστεί από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και θα το ζητήσω να ψηφίσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να το δεχθεί και να το εισηγηθεί κιόλας. Βλέπουμε τώρα ότι εξελίσσεται αυτή η συνταγή και βλέπουμε τις αδυναμίες της: ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει, η φτωχοποίηση συνεχίζεται και το ζητούμενο είναι πώς θα υπάρξει ανάκαμψη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν βλέπω να μπορεί να υπάρξει. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει αυτή η φτωχοποίηση. Και δεν πιστεύω ούτε σ’ αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα αποκαταστήσει τους κατώτατους μισθούς στα επίπεδα που ήταν, αλλά τι άλλο να κόψεις από τα εισοδήματα, τους μισθούς και τις συντάξεις και τι άλλους φόρους να βάλεις; Αφού δεν πληρώνει ο άλλος… Πρέπει ο κ. Σαμαράς να φέρει – και το έχω εισηγηθεί από τη μέρα της ψήφισης του Προϋπολογισμού και ευτυχώς το έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – μια νέα προγραμματική συμφωνία».

Για το αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση
«Δεν αρκεί και δεν δίνει ουσιαστική διαδικασία. Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια διάθεση σαν παράταξη να ξανακατακτήσει το κράτος, όπως γίνεται συνήθως τα τελευταία χρόνια. Για να έχει το ΠΑΣΟΚ τη δική του ταυτότητα και στρατηγική, πρέπει να έχει μια άλλη σχέση με την κυβέρνηση και να ασκεί κριτική. Δεν λέω να φύγει από την κυβέρνηση. Να τη στηρίξει βάσει μιας πολιτικής και να μη συμμετέχει στην καθημερινή διαχείριση».

Για την απουσία από το συνέδριο των Σημίτη-Παπανδρέου και τους στόχους του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
«Όποιος πιστεύει ότι μια τέτοια ήττα σαν αυτή που υπέστη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεπεραστεί, είναι βαθιά νυχτωμένος. Θα έπρεπε και οι δύο να είναι στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Διατέλεσαν όχι απλώς πρωθυπουργοί και αρχηγοί της παράταξης, αλλά διότι είναι η στιγμή όλες οι δυνάμεις του χώρου να ενωθούν όχι με τη στενή έννοια του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το καλό της χώρας. Υπάρχουν δύο δυνάμεις, μια συντηρητική και μια αρκετά τυχοδιωκτική στη συμπεριφορά της μέχρι τώρα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα περίεργο διπολισμό και δικομματισμό, που δεν ξεπερνά το 40% στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς ξεπερνά το 60%.
Επειδή δεν πιστεύω ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορούν να διαλυθούν ξαφνικά και να ενωθούν και να εκλέξουν ένα νέο πρόεδρο, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει η δύναμη που μπορεί να ηγηθεί της ανασυγκρότησης του χώρου αυτού. Με αυτήν την έννοια, πρέπει να απευθυνθεί και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στους άλλους και να έχει ταυτόχρονα τη μετριοπάθεια και την ταπεινότητα οι όροι συνεργασίας που θα προτείνει να είναι όροι όσμωσης με όλες τις κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου. Μ’ αυτήν την έννοια το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει νόημα. Είναι κυρίως οι διεργασίες που μπορεί να βάλει στον ευρύτερο αυτό χώρο ως ένα σύγχρονο και συνειδητοποιημένο κόμμα και αυτό είναι το στοίχημα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Κι έτσι δεν θα έπρεπε να λείπουν από αυτό οι δύο πρώην πρόεδροί του».

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ
Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να οριοθετήσει τις πολιτικές του. Δεν μπορεί να πείσει κανέναν όταν δεν ξεκαθαρίζει τη στρατηγική του, ότι λειτουργεί αυτόνομα και παραμένει ένα κόμμα του προοδευτικού χώρου που απέναντι στην πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που συντηρούν αυτόν τον ιδιότυπο δικομματισμό, υπάρχει μια δύναμη εθνικής ενότητας που ενώνει ξανά το λαό.Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη διάλυση της οργανωτικής του δομής από το 2001-2002 και μετά και φθάσαμε σε ένα κόμμα που ναι μεν ψήφιζε τον πρόεδρο από τη βάση, αλλά δεν υπήρχε τίποτα ανάμεσα στον πρόεδρο και το λαό. Μπορούσε να διαλύει τα όργανα, τα πάντα! Μια πολιτική τύπου "φύγε εσύ, έλα εσύ"»!

Για το αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει όνομα ή σύμβολο
«Αυτή η συζήτηση γίνεται σε ένα χρόνο πρωθύστερο και με έναν τρόπο που δεν ωφελεί σε τίποτα. Αν αύριο λέγαμε ότι αλλάζουμε το όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ και το υπογράφαμε όλοι εμείς που ξέρουμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι; Αυτό δεν θα έλεγαν όσοι θα έρθουν για συνεργασίες; Νομίζω ότι είναι δευτερεύον ζήτημα. Κόμματα παλιά, παραδοσιακά, που ξεκίνησαν μεγάλα, έγιναν μικρά και ξαναέγιναν μεγάλα… Δεν είναι το θέμα μας αυτό. Η απόδειξη είναι ότι ο κόσμος που μας καταδίκασε και μας καταψήφισε έρχεται ξανά. Και έρχεται. Περιμένει και θέλει να ακούσει και θέλει προτάσεις, θέσεις, αλλαγές στη φυσιογνωμία, στην πολιτική. Κι αν θέλει αλλαγή ονόματος και συμβόλων, ας γίνει. Αλλά δεν έχει νόημα η συζήτηση, είναι σαν να λέμε για τη βιτρίνα και όχι για την ουσία των ανατροπών που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ».

Για τη Χρυσή Αυγή
«Όσο οι πολιτικοί και τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου παραμένουν κλεισμένοι στα κάστρα της εξουσίας και δεν πηγαίνουν στα κάτω, μαζικά, για να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό μέτωπο δυνάμεων που θα υπερασπίσει τη δημοκρατία και τη χώρα, η Χρυσή Αυγή θα ανεβαίνει. Η κρίση λύνεται μόνο με επιστροφή στην κοινωνία και όρους κοινωνίας. Αλλιώς, το να λες ότι αλλάζεις τα πρόσωπα, τα πράγματα ή τις θέσεις, η κοινωνία κοιτά απαθής και δεν μας εμπιστεύεται. Πρέπει να βγούμε με τόλμη και να πάμε στην κοινωνία. Έχει τη δύναμη να το κάνει το ΠΑΣΟΚ; Θα επιβιώσει. Δεν μπορεί; Θα πεθάνει τους επόμενους μήνες».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: