Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Υποχώρησαν στα 8,7 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου


Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013
ΜΕΙΩΣΗ κατά 990,6 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους το Δεκέμβριο του 2012, σε σχέση με το.....
 
Υποχώρησαν στα 8,7 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου
Πηγή: Express.gr  05/02/13-08:14
 ΜΕΙΩΣΗ κατά 990,6 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους το Δεκέμβριο του 2012, σε σχέση με το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Με βάση τα στοιχεία αυτά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 στα 8.773,6 εκατ. ευρώ (μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων), από 9.467,2 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2012.

Τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι τακτοποιήθηκαν οφειλές περίπου 1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο από τα κεφάλαια που εισέρευσαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και έγινε πράξη η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προωθείται η εξόφληση επιπλέον οφειλών 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.
Τα ταμειακά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές ισοζύγιο (χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν πλεόνασμα της τάξεως των 434 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Θετικά αξιολογείται καταρχήν και το γεγονός πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 μειώθηκαν ταυτόχρονα τόσο το έλλειμμα όσο και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Σημαντική είναι πλέον και η συμμόρφωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην προσπάθεια για «συμμάζεμα» και έλεγχο των δαπανών τους. Το ποσοστό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που δίνει στοιχεία και τηρεί το Μητρώο Δεσμεύσεων (το οποίο και αποτελεί εργαλείο ώστε να μην αναλαμβάνονται υποχρεώσεις πέραν των διαθέσιμων πιστώσεων) ανήλθε στο 85%, προσεγγίζοντας το στόχο του προγράμματος, που είναι για 90%, ενώ το Δεκέμβριο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 59%.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συνθήκες για τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: