Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακτά την χαμένη εμπιστοσύνη

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
Τις προτεραιότητες του ΔΝΤ το 2013, για την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίασε η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εδώ... στην Ουάσιγκτον.

Με βασικό μήνυμα στα σχόλια της ότι «Σταματήσαμε την κατάρρευση της οικονομίας και τώρα θα πρέπει να μην εφησυχάσουμε και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο νέου υποτροπιασμού», η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά θα πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, επεσήμανε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί κυρίως με την βοήθεια μεσοπρόθεσμων σχεδιασμών για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ανεπτυγμένων χωρών.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις πολιτικές που ακολουθούνται καθώς επίσης και στη δημιουργία νέων μηχανισμών, ωστόσο οι δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής λειτουργικές, ενώ απαιτείται πρόοδος όσον αφορά την τραπεζική ένωση των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης και την διευκόλυνση της επιτήρησης τους. 

Για την Ελλάδα, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πρόσφατα σχόλια της ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη της και επεσήμανε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Όπως η ίδια είπε, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.  Ωστόσο σημείωσε ότι η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων θα χρειαστεί χρόνο για να μπορέσει κανείς να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η ίδια δεν έχει καμία πρόθεση να κατηγορήσει κανέναν για την εξέλιξη της κατάστασης μέχρι σήμερα και τόνισε ότι ενδιαφέρεται και ελπίζει στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.  Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει την κυβέρνηση με στόχο την ικανοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι θυσίες που ήδη έχουν γίνει.http://gr.voanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: