Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραπομπή μόνο για Παπακωνσταντίνου - ΑΠΕΡΡΙΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Παραπομπή μόνο για Παπακωνσταντίνου
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Με 265 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 3 «παρών» παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν παραπέμφθηκαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, οι οποίοι ....
συγκέντρωσαν 124, 80 και 63 θετικές ψήφους αντίστοιχα. 119 είναι το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης και 163 της συμπολίτευσης.

Παραπομπή μόνο για Παπακωνσταντίνου
Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -πλην της Θεοδώρας Τζάκρη- να ψηφίζουν μόνο την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης και τους βουλευτές της ΝΔ να μην ακολουθούν κοινή γραμμή, αλλά κατά τα 3/4 να ψηφίζουν και στις τέσσερις κάλπες και κατά το 1/4 μόνο στην πρόταση της τρικομματικής, εξελίχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Ειδικότερα, σε σύνολο 163 βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν μόνο στην πρώτη κάλπη και η Θ. Τζάκρη και στις τέσσερις, ενώ από τους 125 βουλευτές της ΝΔ (έλειπε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας) οι 85 πήγαν και στις τέσσερις κάλπες, ο Π. Σιούφας ψήφισε σε δύο κάλπες και οι 38 συνάδελφοί τους ψήφισαν μόνο στην πρώτη, κάτι που έπραξε και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υποστηρίζοντας λίγο αργότερα ότι «ψήφισα ως βουλευτής και όχι ως πρωθυπουργός».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τέσσερις κάλπες επέλεξαν και οι περισσότεροι βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ, με πρώτο τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που συμπληρώνουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, επέλεξαν και τις τέσσερις κάλπες, όπως είχαν προαποφασίσει στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Το ίδιο έπραξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνοι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
Παραπομπή μόνο για Παπακωνσταντίνου
Από τους ανεξάρτητους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σε όλες τις κάλπες οι Αντζελα Γκερέκου, Μ. Μπόλαρης και Μ. Ανδρουλάκης, ενώ τη γραμμή του κόμματος ακολούθησαν οι ανεξάρτητοι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος και Μ. Κασσής.
Αλαλούμ
Παραπομπή μόνο για Παπακωνσταντίνου
Πραγματικό αλαλούμ εκτυλίχθηκε χθες αργά το βράδυ με τα ψηφοδέλτια που είχαν ετοιμαστεί για την ψηφοφορία στις τέσσερις κάλπες, με αποτέλεσμα η διαδικασία για την οποία είχε τεθεί στόχος να ξεκινήσει στις 5 ή το πολύ στις 6 το απόγευμα να γίνει τελικά μετά τα μεσάνυχτα.
Ο Αλ. Τσίπρας ψηφίζει χθες στη Βουλή υπό το βλέμμα του Ευ. Βενιζέλου
Ο Αλ. Τσίπρας ψηφίζει χθες στη Βουλή υπό το βλέμμα του Ευ. Βενιζέλου
Αυτό καταδεικνύει και την προχειρότητα όλων των πλευρών, αλλά και την επιχείρηση από κάθε πλευρά να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται πολύ μακριά από την ουσία. Τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν περίπου στις 11 το βράδυ είχαν το κάθε πρόσωπο από τα τέσσερα που προτείνονται να παραπεμφθούν, και τις τρεις ή τις δύο ή τη μία από τις προτάσεις με την ένδειξη «ναι», «όχι» και «παρών».
Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην παραπεμφθεί κανείς αφού μόνο η κυβερνητική πρόταση είχε θεωρητικά (γιατί η ψηφοφορία είναι μυστική) παραπάνω από 151 ψήφους που απαιτούνται για την παραπομπή (τα τρία κόμματα αριθμούν 163 βουλευτές).
Η πρόταση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ήταν κάτω από το όνομα των τεσσάρων προς παραπομπή προσώπων να καταγράφονται όλα τα αδικήματα και οι βουλευτές να επιλέγουν και αδικήματα.
Τελικά, ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα διαβουλεύσεων και διαφωνιών τα ψηφοδέλτια δεν άλλαξαν και η ψηφοφορία έγινε με την αρχική διαδικασία.
ΕΘΝΟΣ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ - Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: