Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πληθαίνουν οι συνταξιούχοι - φαντάσματα - Εκτός απογραφής του ΟΓΑ 12.792 άτομα στα οποία αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης


Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2013

http://static.madata.gr/files/15_O/oga_800815295.jpg
Διευρύνεται ο κατάλογος με τους συνταξιούχους - φαντάσματα. Χτες ανακοινώθηκε ότι, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ, διαπιστώθηκε ότι 12.792 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν. Οι συνταξιούχοι αυτοί έρχονται να προστεθούν...
στους 30.000 δικαιούχους - φαντάσματα του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και στους 11.095 του ΙΚΑ. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς με το νέο πρόγραμμα Αριάδνη θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους - μαϊμού. Οι συνολικές απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία την τελευταία δεκαετία αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.
Οπως έγινε γνωστό από τον ΟΓΑ, σε όσους δεν απογράφηκαν αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης από την 1η Φεβρουαρίου. Ο οργανισμός προχωρεί στον έλεγχο όλων των «άφαντων συνταξιούχων» και όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες. Για τον λόγο αυτό, καλεί όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων που δεν δικαιούνταν να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στον ΟΓΑ (κεντρική υπηρεσία ή υποκαταστήματα) για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
Σημειώνεται επίσης ότι στα πλαίσια της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.
Ο ΟΓΑ επισημαίνει ακόμα ότι όσοι δεν απογράφηκαν θα έχουν τη δυνατότητα απογραφής μόνο στους ανταποκριτές του ΟΓΑ από τις 15 Ιανουαρίου αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως η καταβολή της σύνταξης θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί έπειτα από τον απαιτούμενο έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο ΙΚΑ η ζημιά από τις παράνομες συντάξεις  ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 11.095 δικαιούχοι εισέπρατταν παράνομα συντάξεις ύψους 8 εκατ. μηνιαίως. Η διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα. Παράλληλα θα ελεγχθούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις δικαιούχων ώστε να εντοπιστούν όλα τα παράνομα έγγραφα.
Στο μεταξύ, η 31η Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία φυσικής απογραφής συνταξιούχων ενταχθέντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ταμείων: ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: