Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας - Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, μέσω της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», σχολιάζει την πολιτική των δανειστών Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις


Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
Τη μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το ΔΝΤ, προκρίνει ως ενδεδειγμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού ...
Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξή του στην «Κ».
Χαρακτηρίζει την υπερψήφιση των μέτρων την περασμένη Τετάρτη ένα «σημαντικό βήμα μπροστά», ζητεί από τους Ευρωπαίους να ανταποκριθούν με τη λήψη «ξεκάθαρων αποφάσεων» στην αυριανή συνάντηση των Βρυξελλών, ενώ καλεί και το ΔΝΤ «να παράσχει επιπρόσθετη χρηματοδότηση» μαζί με την Ευρωζώνη. Τέλος, τάσσεται κατά του «κουρέματος» του χρέους προς τον επίσημο τομέα, αλλά και της μεταφοράς των 50 δισ. για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από το δημόσιο χρέος στις τράπεζες.
«Η μείωση των επιτοκίων είναι καθοριστική και θα έλεγα ότι θα πρέπει να την εξετάσει και το ΔΝΤ. Είναι πλέον ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το θέμα αυτό δημιουργικά. Εχω διατελέσει μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου του ΔNT (για επτά χρόνια ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ) και το καταστατικό δεν παρεμπόδισε το Ταμείο στις δεκαετίες του '80 και του '90 να προσφέρουν πιστώσεις σε φτωχές αφρικανικές χώρες με επιδοτούμενο επιτόκιο. Γιατί τους εμποδίζει το καταστατικό να αναγνωρίσουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όσο δραματική ήταν σε αυτές τις αφρικανικές χώρες;», τονίζει ο κ. Νταλάρα, ενώ με δεδομένο ότι ακόμη και η Αγκελα Μέρκελ έχει περιγράψει την Ελλάδα ως ιδιαίτερη περίπτωση, προσθέτει:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εμπόδια. Εχουν συγκεκριμένους κανόνες και τους σέβομαι, αλλά όταν ήμουν στο Ε. Σ. του ΔΝΤ είχα υποστηρίξει τη χρήση συγκεκριμένων κονδυλίων για την επιδότηση των επιτοκίων. Είχε υπάρξει και τότε έντονη αντιπαράθεση. Το Ταμείο δεν είναι η Παγκόσμια Τράπεζα ούτε η Διεθνής Υπηρεσία Ανάπτυξης. Είχαμε, όμως, καταλήξει ότι οι χώρες αυτές βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και δεν αντιμετώπιζαν απλώς μια βραχυπρόθεσμη δυσκολία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ποιος πιστεύει ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει απλώς κρίση τρεχουσών συναλλαγών;»
Απαντώντας και σε όσους αντιδρούν στην παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ προς πλούσια ευρωπαϊκά κράτη, σημειώνει πως «μπορεί η Ευρώπη ως σύνολο να διαθέτει πλούτο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει ρευστότητα. Είναι μια περιοχή χωρίς επενδύσεις, που έχει απολέσει την εμπιστοσύνη».
Για το «κούρεμα» σημειώνει ότι «η αριθμητική μείωση του χρέους, από διακρατικά δάνεια ή από τον EFSF/ESM, θα δημιουργούσε ένα ανεξέλεγκτο σύννεφο πάνω από τη μελλοντική πολιτική στήριξη της Ελλάδας». Με αυτό το σκεπτικό, επικεντρώνεται στη μείωση των επιτοκίων στον δανεισμό από κράτη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Πώς μπορούν να το έχουν κάνει οι ιδιώτες επενδυτές, που στο κάτω κάτω αποσκοπούν στην εξασφάλιση κέρδους, και να μην το κάνουν κυβερνήσεις οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν ένα αδύναμο κράτος;»
Στη σχεδόν ωριαία συζήτηση που είχαμε στο γραφείο του, στην έδρα του IIF, ο κ. Νταλάρα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. «Πρέπει κανείς να κοιτάξει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και να αναρωτηθεί κατά πόσον η τεράστια έμφαση στις βραχυπρόθεσμες περικοπές στον προϋπολογισμό βοήθησε πραγματικά να σταθεροποιηθεί το χρέος και να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη».
Και πρόσθεσε: «Αδύναμοι άνθρωποι που μόλις βγήκαν από το νοσοκομείο δεν μπορούν να τρέξουν μαραθώνιο. Η Ιρλανδία μειώνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 1% - 1,5% τον χρόνο. Είναι μια λογική πορεία, που συνέβαλε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις αγορές. Οταν θέτεις υπερβολικά φιλόδοξους στόχους για την Ελλάδα, αναπόφευκτα δεν επιτυγχάνονται και δημιουργείται ένας κύκλος χαμένων στόχων».
Ολοκληρώνει λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «παίρνει καλούς βαθμούς. Ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει ηγετική στάση σε διάφορες κρίσιμες στιγμές τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού έχει αποδώσει καλύτερα απ' ό, τι περίμενε κανείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: