Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Νέα λίστα αποκαλύπτει 97 Έλληνες με 22,3 εκ. ευρώ να φεύγουν νύχτα από τη χώρα για τα νησιά Τζέρσεϊ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 
Ενενήντα επτά Ελληνες και εκατόν τριάντα τέσσερις Ελληνοκύπριοι περιλαμβάνονται σε μια νέα λίστα... Λαγκάρντ που αφορά «offshore» λογαριασμούς τους στο κατάστημα της τράπεζας HSBC στα Νησιά Τζέρσεϊ.
Η λίστα αυτή την οποία διέρρευσε υπάλληλος τράπεζας... και αποκαλύπτει πάνω από 4.500 διεθνείς πελάτες -η συντριπτική πλειοψηφία τους.. (4.300) είναι Βρετανοί- βρίσκεται ήδη στα χέρια της αγγλικής εφορίας, η οποία ερευνά εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Την αποκάλυψη για την ύπαρξη αυτής της λίστας έκανε η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, αναφέροντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους συγκεκριμένους πελάτες της HSBC και μάλιστα με υψηλές καταθέσεις είναι και έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένη την τράπεζα για τον έλεγχο που ασκεί στους πελάτες της για την προέλευση των χρημάτων τους.
Στην τράπεζα HSBC έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές Αρχές χρηματικό πρόστιμο 1.500.000 δολάρια για ξέπλυμα χρήματος.

Βρετανοί πελάτες
Οι περισσότεροι πάντως πελάτες της HSBC στη λίστα που έχει η αγγλική εφορία είναι Βρετανοί γιατροί, τραπεζίτες, στελέχη σε εταιρείες πετρελαίου, αλλά και ένας παντοπώλης που έχει στον λογαριασμό του 400.000 λίρες και ένας πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράκ που ζει στην Αγγλία με τα κρατικά επιδόματα, αλλά ο λογαριασμός του στην HSBC είναι πάνω από δύο εκατομμύρια λίρες.
Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται ότι η αγγλική εφορία δεν πλήρωσε για να έχει στην κατοχή της αυτή τη λίστα, και εκπρόσωπός της δήλωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε λάβει αυτή τη λίστα και τη μελετούμε. Παίρνουμε τις πληροφορίες μας από ένα ευρύτερο δίκτυο πηγών και τις χρησιμοποιούμε για να εξασφαλίζουμε την τήρηση των κανόνων σχετικά με τη φορολογία. Για μας είναι προτεραιότητα να εντοπίζουμε αυτούς που μας ξεγελάνε αποφεύγοντας να πληρώνουν όρους και φυσικά αξιολογούμε τις πληροφορίες που παίρνουμε από το κοινό και από την επιχειρηματική κοινότητα».
Με βάση επίσημα στοιχεία, αναφέρει το δημοσίευμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ, έχει διαπιστωθεί ότι η HSBC έχει ανοίξει λογαριασμούς. Για αρκετά άτομα που καταζητούνται από την Αστυνομία και άλλα που έχουν σοβαρές ποινικές καταδίκες.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει επίσης την ίδια τράπεζα ότι «κλείνει τα μάτια» στις συναλλαγές της με τράπεζες της Μέσης Ανατολής οι οποίες διακινούν χρήματα τρομοκρατικών οργανώσεων.
Οι ξένοι πελάτες της HSBC που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα, και αφορά και τους Ελληνες και Ελληνοκύπριους καταθέτες, είναι βέβαιο θα περάσουν από τον έλεγχο της αγγλικής εφορίας, για να ερευνηθεί αν έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες στην Αγγλία, οπότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο για τους λογαριασμούς τους στα Νησιά Τζέρσεϊ.Τρο(μα)κτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: