Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εξήντα στελέχη της Βουλής που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν κατέθεσαν ηδη αίτηση παραίτησης Τσουνάμι αποχωρήσεων για να προλάβουν... τον Στουρνάρα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
Πανικός φυγής έχει κυριεύσει τους υπαλλήλους της Βουλής μετά τη διάταξη Στουρνάρα που επιχειρεί να τους εξισώσει με τους δημοσίους υπαλλήλους και το προχθεσινό άδειασμά τους από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε σαφές στην Ολομέλεια ότι η ..κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε «σκανδαλώδη προνόμια».
Το γεγονός μάλιστα ότι ο Αντώνης Σαμαράς έθιξε το θέμα του υπερβολικά μεγάλου εφάπαξ που παίρνει ο συγκεκριμένος κλάδος επιδείνωσε την κατάσταση, με το κύμα αποχώρησής τους να μετατρέπεται σε... τσουνάμι.
Ενδεικτικό είναι πως από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες, 60 διευθυντικά στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Βουλής που έχουν τη δυνατότητα μερικής ή πλήρους συνταξιοδότησης κατέθεσαν αίτηση παραίτησης.
Από αυτούς, σύμφωνα με επίσημη πηγή της Βουλής, οι 35 κατέθεσαν αίτηση χθες το πρωί - δηλαδή αμέσως μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού - ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή η τάση φυγής έχει προκαλέσει αναστάτωση στο επιτελείο του προέδρου της Βουλής για τα κενά που μπορεί να αφήσει η εσπευσμένη αποχώρηση υπαλλήλων. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του προέδρου, «σε τέτοιες περιπτώσεις φεύγουν αυτοί που δεν θέλεις να φύγουν, δηλαδή οι πιο ικανοί, με τη μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία και τα περισσότερα προσόντα».
Το κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες, αποτυπώνεται και στον συνωστισμό που προκαλείται καθημερινά στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου οι υπάλληλοι να ψάχνουν αν προλαβαίνουν να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης προτού κοπεί το υψηλό εφάπαξ του Ταμείου Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ). Φοβούνται δηλαδή ότι μπορεί να χάσουν το 60% του εφάπαξ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια το εφάπαξ ήταν 300.000 ευρώ, εδώ και ένα χρόνο έχει πέσει στα 120.000 ευρώ, τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο των δημοσίων υπαλλήλων.

ΟΙ ΣΤΕΝΟΓΡΑΦΟΙ. Ανάμεσα στους 60 αιτούντες συνταξιοδότησης βρίσκονται και τρεις στενογράφοι, κάτι που όπως αναφέρουν κύκλοι της Βουλής μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία της και κάνει άμεση και επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης των 14 στενογράφων, των μοναδικών υπαλλήλων που πέρασαν τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ το 2010 και δεν έχουν προσληφθεί ακόμα.

ΝΕΑ- Ρεπορτάζ Αγγελική Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: