Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ταξίδι - αστραπή της Μέρκελ για στήριξη του Κοέλιο

Ταξίδι - αστραπή της Μέρκελ για στήριξη του Κοέλιο   
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
Στήριξη στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας που εφαρμόζει επώδυνα μέτρα λιτότητας προσέφερε με τη χθεσινή επίσκεψη-αστραπή της στη Λισαβόνα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ...

Ταξίδι - αστραπή της Μέρκελ για στήριξη του Κοέλιο
Αν και κατά τη διάρκεια της εξάωρης επίσκεψης στην πορτογαλική πρωτεύουσα η σιδηρά κυρία της Γερμανίας και της ΕΕ εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο εφαρμόζει τις πολιτικές λιτότητας, δεν άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσει, όπως ζητά η αντιπολίτευση στην Πορτογαλία αλλά και οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να προϋπαντήσουν τη Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Λισαβόνα δεν αναμένεται να ζητήσει και δεύτερη δανειακή σύμβαση, αλλά ούτε και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της πρώτης.
Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε, αφού παραδέχτηκε ότι η ακολουθούμενη πολιτική έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στους Πορτογάλους πολίτες: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ό,τι κάνει η Πορτογαλία το κάνει για το μέλλον. Μπορώ να αισθανθώ μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη φάση».
Πορτογάλοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν χθες στη Λισαβόνα με βασικό σύνθημα «Οχι στη Μέρκελ, όχι στην τρόικα»
Πορτογάλοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν χθες στη Λισαβόνα με βασικό σύνθημα «Οχι στη Μέρκελ, όχι στην τρόικα»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε δε και η δήλωσή της αναφορικά με τις διαδηλώσεις εναντίον της σε Πορτογαλία και Ελλάδα: «Αν η πολιτική αποφάσιζε με γνώμονα πώς διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες, τότε δεν θα προνοούσε για το μέλλον. Και πιστεύω, όπως κι ο συνάδελφός μου από την Πορτογαλία, ότι τα βήματα που κάνουμε είναι απολύτως αναγκαία και στο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας αλλά και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους σημερινούς ανθρώπους».
Η επίσκεψη της καγκελαρίου πραγματοποιήθηκε σε κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί ο σκληρότερος προϋπολογισμός στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας και δύο ημέρες πριν από την 24ωρη γενική απεργία, η οποία κηρύχθηκε εν μέσω γενικότερης αλλαγής στο κλίμα συναίνεσης στα μέτρα λιτότητας που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Πορτογαλία, πέρα από τις διαδηλώσεις, είναι οι τίτλοι των χθεσινών εφημερίδων, όπως της Diario Economico, η οποία σε άρθρο γνώμης ανέφερε «Η Μέρκελ έχει φτιάξει έναν οικονομικό Φρανκενστάιν χρησιμοποιώντας την Πορτογαλία».
Σε μια προσπάθεια να γίνει άνοιγμα προς την προοπτική της ανάπτυξης, στο τέλος της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου πραγματοποιήθηκε και γεύμα, παρουσία Γερμανών επιχειρηματιών.
ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Με μαύρα περιβραχιόνια
Μέρα πένθους με μαύρα περιβραχιόνια περασμένα σε πολλά αγάλματα της Λισαβόνας κήρυξαν τη χθεσινή, με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας και στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Αν και η συμμετοχή και ο παλμός στις συγκεντρώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, το βασικό σύνθημα των συλλαλητηρίων που είχαν καλέσει τα συνδικάτα ήταν «Οχι στη Μέρκελ, όχι στην τρόικα». Ενα άλλο σύνθημα που προκάλεσε αίσθηση ήταν το «Εμείς πληρώνουμε, αυτοί παίζουν και οι τράπεζες κερδίζουν».
ΕΘΝΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: