Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Lagarde-Merkel διχάζουν... Βενιζέλο-Κουβέλη Πηγή:www.capital.gr

Προσθήκη λεζάντας
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012
Η λίστα Lagarde φαίνεται ότι δεν προκαλεί μόνο διαλυτικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά πρακτικά απομονώνει την Ιπποκράτους, αφού αποτελεί την αφορμή για τη ρήξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, προκαλώντας (νέες) αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Χθες, κατόπιν εορτής (κυριολεκτικά) το ΠΑΣΟΚ αποτίμησε μέσω…
επίσημων διαρροών την επίσκεψη Merkel, αλλάζοντας ουσιαστικά θέση απέναντι στο Μαξίμου και βρίσκοντας έτσι λόγο για να επιτεθεί στη ΔΗΜΑΡ.
Το επιχείρημα της Ιπποκράτους; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου στις συναντήσεις με την Angela Merkel, την οποία «φόρτωσε» στην άρνηση του Φ. Κουβέλη να συμμετάσχει και εκείνος σ’ αυτές.

Αν κάποιος λάβει υπόψη τις «παγωμένες» σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και τα πικρόχολα σχόλια που γίνονταν χθες για την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου («ο κ. Βενιζέλος πιέζεται από τις δημοσκοπήσεις και από τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική του ομάδα για τα μέτρα»), καταλαβαίνει εύκολα ότι το γυαλί έχει ραγίσει.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Βενιζέλος έχει να λύσει και εσωτερικά ζητήματα, καθώς η υπόθεση της λίστας Lagarde ουσιαστικά τον φέρνει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να απολογείται αντί να «καθαρίζει» την υπόθεση και να τερματίζει την ενδο-πασοκική αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.


Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να επιμείνει στη θέση του πως έπραξε ό,τι ήταν θεσμικά υποχρεωμένος να πράξει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον προκάτοχό του, Γ. Παπακωνσταντίνου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, θα έχουν οι ερωτήσεις που θα δεχθεί από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής.


Σ’ αυτό το κλίμα, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η χθεσινή «ανταρσία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έφερε χθες στη Βουλή την απόσυρση της διάταξης για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Φαινόμενο που έχει επαναληφθεί και άλλες φορές στο σύντομο, ως τώρα, βίο της τρικομματικής κυβέρνησης, με κορυφαία στιγμή τη ματαίωση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Siemens για τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας.


Όσο για τα μέτρα που έρχονται; Το «μασάζ» στις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι μεν… αθόρυβο, αλλά διαρκές. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι αντιδράσεις δεν θα περάσουν στα… ψιλά.


http://www.capital.gr - Του Αιμίλιου Περδικάρη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: